Hoppa till huvudinnehåll

Delfinjakt väcker avsky

En delfin hoppar upp mellan vågorna
En delfin hoppar upp mellan vågorna Bild: EPA delfin

Fiskare i den lilla japanska staden Taij har dödat ytterligare 30 delfiner, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt den radikala miljöorganisationen Sea Shepherds jagades delfinerna i ett avsides område eftersom man ville hindra att någon bevittnade slakten. Enligt miljöaktivisterna använder fiskarna också presenningar för att hindra att jakten filmas.

Fiskarna letar efter delfinstim och driver dem sedan in i någon vik där de dödas genom att man sticker en metallstång genom ryggraden. Delfinerna hindras från att simma ut ur viken genom att man spänner upp nät vid vikens mynning. Ibland väljs de vackraste djuren ut för att säljas till akvarier eller delfinarier som är villiga att betala en tillräckligt stor summa för dem.

Sedan fångstsäsongen började i september har över 1 200 delfiner drivits in i vikar säger Melissa Sehgal från Sea Shepherds. Av dem har 600 slaktats och 149 tagits tillfånga.

Tradition

Talesmän för fiskarna säger att jakten är en japansk tradition och att delfinerna inte är utrotningshotade. Enligt fiskarna är västvärldens fördömanden skenheliga eftersom det förekommer omfattande slakt av kor, grisar och får för att tillfredsställa konsumtionen på andra håll.

En talesman för fiskarna motiverar att slakten inte försiggår offentligt med att inte heller slakterierna bjuder in åskådare då djur slaktas för mänsklig konsumtion. Metoderna är desamma, menar han.

- Vi låter inte delfinerna blöda och lida lika länge som tidigare. Det är inte girighet som ligger bakom jakten, tillägger talesmannen som vill vara anonym.

- Det är fråga om vårt levebröd. Ni borde komma hit och se hur vi lever. Jag måste ifrågasätta varför man inte då också fördömer jakten på kängurur eller fördömer människor som jagar hjortdjur som en sport.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes