Hoppa till huvudinnehåll

För dyrt med två metrostationer i Östra centrum

I stället för att bygga ut metronätet kan jokerlinjen bli spårvagn, tycker Otso Kivekäs (De gröna). Bild: YLE / Janne Wass joker-linje

Helsingfors funderar nu på att bygga en ny metrolinje och i samband med den en andra metrostation i Östra centrum. Det här ser ändå ut att bli en dröm som aldrig kommer att förverkligas.

Åren 2030-2040 växer Helsingfors österut då både Östra centrum och Östersundom byggs ut. Staden måste förbereda sig på att en enda metrolinje kanske inte räcker till för att skjutsa folk mellan hem och arbete.

- I och med Västmetron kommer metrotågen att bli kortare. I nuläget är det inte ett problem då tågen också kommer att trafikera med tätare turer. Men i framtiden då Östersundom och Östra centrum byggs ut kommer metron vid något skede att vara fullsatt. Då måste vi ha en plan på hur vi går vidare, säger Otso Kivekäs (De gröna) som är ordförande för HST:s direktion.

En lösning skulle vara att bygga en helt ny metrolinje som skulle gå från Tölö till Böle via Vik till Östra centrum. Då skulle det behövas en andra metrostation i Östra centrum. HST har nu på direktionens begäran utrett den här möjligheten.

"Det skulle bli jättedyrt!"

I utredningen har man kommit fram till att den bästa platsen för en andra metrostation skulle vara nedanför Åbohusvägen. Då skulle man enkelt kunna bygga rulltrappor och hissar till den redan existerande metrostationen.

En andra metrostation uppskattas kosta upp 477 miljoner euro.

- Det skulle bli jättedyrt! Jag blev faktiskt överraskad över hur dyrt det skulle bli, säger HST:s vd Matti Lahdenranta.

Spårväg vinner över metrolinje

En andra metrostation är alltså i teorin möjlig men i praktiken alldeles för dyr konstaterar Kivekäs.

- Det ser nog inte ut som om det blir någon andra metrostation i Östra centrum, säger Kivekäs.

Kivekäs säger att spårvägar är ett mera realistiskt alternativ.

- Jokerlinjen borde göras om till en spårväg och vid något skede kunde man tänka sig att göra om busslinjen 58 från Östra centrum till Munksnäs till spårväg. På det här sättet skulle de, som inte är på väg till stadskärnan, åka spårvagn. Samtidigt skulle bli rymligare att åka metro. Det här är antagligen det alternativet vi kommer att förverkliga, kanske redan år 2020, säger Kivekäs.

HST:s direktion behandlar utredningen i dag torsdag men ärendet väntas enbart att antecknas för kännedom.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen