Hoppa till huvudinnehåll

”Ett stort problem – rentav det största vi har”

Flaskor med Koskenkorva
Flaskor med Koskenkorva Bild: Yle/Victoria Wirén kosander

Finländarnas alkoholkonsumtion går en oroväckande utveckling. En konstant uppåtgående kurva vittnar om ett allt mer omfattande drickande. Under ett seminarium i Åbo diskuterades sambandet mellan alkohol och våld.

Av alla listor som Finland toppar så är det här kanske den mest dystra. För det är inga muntra siffror Esa Österberg, specialforskare vid Institutet för hälsa och välfärd, visar åt seminariedeltagarna. Av de nordiska länderna dricker finländarna mest. Och har druckit mer och mer de senaste fyrtio åren. Seminariet om våld och alkohol arrangerades av Sydvästra Finlands regionförvaltningsverk på tisdagen.

Finländarna dricker i dag tre gånger mera än för fyrtio år sedan. Och den genomsnittliga konsumtionen per finländare har stigit från 4 liter per år till 10.

- När alkoholkonsumtionen i ett land ökar så ökar också våldsnivån. Det är ett faktum också i Finland. Vi ser ett allt större samband mellan alkohol och våld, berättar Österberg.

Men våldet på gatorna och krogarna har minskat. Finländarnas drickande har istället förflyttats till hemmet. Det betyder å sin sida att våldet följer med. Komissarie Tuomas Katajisto vid Sydvästra Finlands polis i Björneborg bekräftar att så är fallet.

- Visst är det oroväckande. Över 80 procent av alla våldsfall är alkoholrelaterade och nästan hälften av dem sker i hemmen. Det är en utveckling som vi aldrig tidigare har upplevt, säger Katajisto.

Genom utbildnining i skolorna och genom uppfostran i hemmen kan attityden till alkohol förändras. Det är djupa saker men det är kanske där vi måste börja, menar Katajisto.

Alkoholrelaterat våld vanligt i Åbo

Miakel Luukanen är direktör för basservice, rättsskydd och tillstånd vid Regionförsvaltningsverket i Sydvästra Finland. Han har tidigare jobbat länge som alkoholinspektör.

- Vad jag har sett under mina år som inspektör att alkoholrelaterat våld är ett vanligt förekommande också i Åbo. Farligast är det kring centrum där helt oskyldiga kan råka ut för misshandel, säger Luukanen.

Men Luukanen är hoppfull och tror att de som i dag är 15-18 år också är de som kommer förändra finländarnas dryckesvanor. Attityden till alkohol har påbörjat en långsam förändring.

- Alkolkonsumtionen är ett stort problem . Rentav det största vi har men jag tror att vi har bättre tider på kommande gällande alkohol och hur man beter sig. Men att förändra en alkoholkultur tar tid. Längre än vad vi önskar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland