Hoppa till huvudinnehåll

Sirén-Aura hoppas ännu på hjärtkirurgin

Monica Sirén-Aura
Monica Sirén-Aura Monica Sirén-Aura Bild: Yle/Sara Bergström monica sirén-aura

Monica Sirén-Aura (SFP Korsholm) var en av tre styrelsemedlemmar som röstade för en fortsättning för hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus. Hon anser att den nu föreslagna tidtabellen, en nedläggning i slutet av februari, är mycket stram.

- Det är väldigt drastiskt, med tanke på den diskussion vi har i samhället om hjärtkirurgin. Konsekvenserna (av en nedläggning) vet vi inte, säger hon.

Enligt Hans Frantz (SFP), styrelseordförande i sjukvårdsdistriktet, har känslorna tagit över i debatten, på bekostnad av fakta

- Man kan ju uttrycka sig på det sättet, säger Sirén-Aura, men jag tycker också att man behöver lyssna på vad folk tycker. Alla politiker har ju ett visst uppdrag av någon, vi ska före fram människors önskemål och talan.

Sirén-Aura säger att man har fått ta del av väldigt mycket siffror och fakta i frågan. Sist och slutligen är det fråga om prissättning: vad kostar och vad?

- Men att hjärtkirurgin med sina 1,3 miljoner skulle rädda sjukhusets ekonomi så är att ta i, säger hon.

Sirén-Aura lyfter fram något som enligt henne har varit ett problem i tjugo år på Vasa centralsjukhus: patienterna ligger för länge på sjukhuset efter att vården har slutförts och de är som det heter klinikfärdiga. Då ska patienten egentligen åka hem eller överföras till hemkommunen.

- Alla andra kommuner tar hem sina patienter - utom Vasa stad. Det har blivit bättre, men fortfarande gör det här att sjukhusets produktivitet är för dålig - där är problemet!

Sjukvårdsdistriktets fullmäktige sammanträder den 25 februari. Då behandlas hjärtkirurgins öde. Monica Sirén-Aura säger att det är väldigt svårt att sia om utgången.

- Jag hoppas att det går vägen, att vi också efter mötet har hjärtkirurgin kvar och att vi hittar en lösningsmodell för framtiden.

Läs också:
För mycket känslor kring hjärtkirurgin

Frågan om hjärtkirurgin går vidare