Hoppa till huvudinnehåll

”Underligt att vuxna skall dricka mer mjölk”

Markus Haakana
Markus Haakana tycker att vi ska dricka underligt mycket mjölk. Markus Haakana Bild: Keittiökaveri markus haakana

Markus Haakana är matkasseföretagare på Keittiökaveri och tycker att de nya kostrekommendationerna verkar vettiga men de innehåller också lite underligheter.

- Vi ska äta mer bröd och dricka mer mjölk. Vuxna finländare borde dricka en halv liter mjölk per dag. I mina öron låter det som väldigt mycket mjölk, mer än jag dricker dagligen, säger Markus.

Mer mjölk för vuxna

Markus Haakana påminner om att det är rekommendationer, alltså alla behöver inte följa dem. Finländarna uppmanas att äta mer D-vitamin som man bland annat får från fisk- och mjölkprodukter.

- Med ungefär åtta års mellanrum uppdateras rekommendationerna och den stora skillnaden från år 2005 är att vi ska äta mer grönsaker och mindre kött, säger Markus. Grönsaker skall utgöra stommen i det som vi äter idag.

En knapp tesked salt per dygn

Finländarna uppmanas också att äta mindre salt. Rekommendationen för saltintaget är 5 g/dygn medan det är 6 g/dygn i den nordiska rekommendationen.

- Att man pressar ner saltintaget för finländarna har att göra med folkhälsan, säger Markus. Osteoporos är också ett vanligt problem bland finländare. Vi behöver mer kalk och varifrån får vi det? Jo från mjölk. Samma gäller alltså salt- och fettintaget, man måste se helheten och kolla hur vi mår. Vi har jättemycket hjärt- och kärlsjukdomar och skall därför äta mindre salt och fett.

”Bekymra er inte så mycket”

Markus säger att det viktigaste för finländarna och deras matvanor är ändå att inte bekymra sig alltför mycket över vad man stoppar i munnen.

- Jag tror nog att de flesta har en uppfattning och vad som är bra, mångsidigt och hälsosam mat och så försöker man hålla sig till det. Människor har annat att göra än att hela tiden se efter sitt näringsintag. Men som en allmän regel kan jag säga att man ska äta mer grönsaker och mindre portioner, säger Markus.

Markus försöker i varje fall själv leva upp till det idealet. Idag skall han äta grönsakssoppa.

Läs också:
Nya kostrekommendationer - mindre rött kött, mera frukt

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle