Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Fönster och glas

Jim och Johan sätter upp fönster
Jim och Johan sätter upp fönster Jim och Johan sätter upp fönster Bild: YLE/Strömsö gårdhuset på strömsö

Allt började egentligen från de 24 stora återvunna fönster som vi fick tag i för en billig penning. Vi utgick från måttet på fönstren, 1,5m x 2m, då vi planerade byggnaden.

Bågarna till 12 av fönstren målade vi i samma off black-kulör som modulerna (eller stommen) till växthuset. På väggar, till baksidan och till de två stora dörrarna på framsidan kunde vi alltså använda de återvunna fönstren i sin helhet. Bågarna skruvade vi fast rakt i stommen.

Till gavlarna behövdes triangelformade fönster och en stor del av taket skulle också täckas med glas.
Triangelfönstren tillverkade vi själva. Noggranna mått, slitsar, tappar och omskurna glasrutor blev riktigt fina fönster att sätta in i gaveln, och sedan var det bara taket kvar.

Vi hade åtta stycken återvunna fönster kvar, men tidtabellen mellan de olika byggmomenten började bli knapp. I ett svagt ögonblick tänkte vi snabba upp arbetet genom att helt enkelt ta en genväg och beställa nya glas till taket. Vi ringde runt, fick ett svar och gjorde ett nytt beslut. 1000 euro skulle nya 4mm tjocka glasrutor som skulle täcka taket kosta. Den som spar han har och vid det här laget hade vi fått in en bra rytm på glasskärandet så resten av fönstren skars om till takglas. Vi kunde bara konstatera att tid är pengar - olja och kitt i falsen och upp med rutorna!

Vi valde att lägga tre rutor per mellanrum och på det sättet fick vi en snyggt glasmönster på taket. I ändan av falsen satte vi in ett litet vinkeljärn så att inte rutorna skulle rutscha ner, och rutorna kittades fast precis på samma sätt som man kittar fönster.

Tips när man skär glas.

  • Viktigt att själva glasskäraren är riktigt vass.
  • Skärbordet skall vara rakt och stadigt.
  • Linjalen man skär längs skall vara ganska tung och om man är ensam är det bäst att sätta fast den med tvingar.
  • Gör ett ända långt och modigt rappt skär.
  • Sätt fönstret på bordet så att skäret ligger just utanför bordskanten. Håll i rutan i båda ändarna och gör ett snabbt och säkert ”knäck” så att hela glasrutan lossnar på en gång.

Nyligen publicerat - Bygga och bo