Hoppa till huvudinnehåll

Vem vinner Bragdmedaljen?

I fjol gick priset till Match race-trion Silja Lehtinen, Mikaela Wulff och Silja Kanerva. Bild: Niklas Gerkman, FSI idrottsgalan 2013

På lördagen utses bland annat Svenskfinlands främsta idrottare på FSI:s Idrottsgala. De nominerade idrottarna är alpina skidåkaren Andreas Romar, fotbollsspelaren Anna Westerlund och orienteraren Mårten Boström.

Bragdmedaljen har gått under olika namn allt sedan priset delades ut för första gången år 1935. Då handlade det Idrottsbladet guldmedalj och den första vinnaren var långdistanslöparen Gunnar Höckert.

FSI:s Idrottsgala är ett mycket yngre begrepp då galan ordnas nu för bara den åttonde gången. Enligt FSI:s generalsekreterare Michael Oksanen har man under de tidigare galorna visat att det definitivt finns en beställning på evenemanget.

- När vi startade upp projektet fanns det många skeptiker som frågade att behövs det här faktiskt i Svenskfinland. Jag tror att vi nu bevisat att det faktiskt behövs, och att det är jätteviktigt. Själv väntar jag varje år på det här och hoppas att vi skapat en tradition som kommer att leva länge, säger Oksanen.

- Vi har de senaste åren i Svenskfinland haft väldigt goda idrottsresultat och vi har otroligt duktiga juniorer. Det är viktigt att vi också nån gång kan lyfta fram dem i rampljuset och tacka dem för vad de gjort. Det här är en ypperlig chans att göra det, och samtidigt kunna fira det i glitter och glamourtecken, fortsätter Oksanen.

Själva galan har under de åtta åren den existerat hunnit gå en lång väg.

- De som var med på första Idrottsgalan kan säkert underteckna att det definitivt var "hejmlagat", förändringen har varit enorm. Nu har vi ett mycket proffsigare evenemang som folk jobbar med över en lång tid.

Bra kandidater

Prisjuryns ordförande och FSI:s viceordförande Håkan Nystrand är nöjd med att bredden på den finlandssvenska idrotten.

- Jag har inte upplevt det som så att vi skulle ha haft brist på goda kandidater till Ungdomspriset, Bragdmedaljen eller några andra pris. Svårigheten har legat i att vi måste välja någon som ska gå vidare och vinna, säger Nystrand.

Vid sidan av Romar, Westerlund och Boström som är nominerade för Bragdmedaljen, tävlar orienteraren Alexandra Enlund, spjutkastaren/handbollsspelaren Oliver Helander och skytten Joni Stenström om Ungdomspriset. Dessutom utses pristagare i kategorierna: Årets förening, Årets tränare och det nya priset Årets sportklipp.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport