Hoppa till huvudinnehåll

"Allt jag kan göra är att komma hit och be till Gud"

Ukrainskan Iryna Hluschchuk demonstrerade på riksdagshusets trappa i Helsingfors
Ukrainskan Iryna Hluschchuk demonstrerade på riksdagshusets trappa i Helsingfors Bild: Yle riksdagen

Omkring 50 människor demonstrerade utanför riksdagshuset i Helsingfors på fredagen och protesterade mot våldsamheterna i Ukraina. Demonstrationen hade sammankallats av den ukrainska föreningen i Finland, som kräver åtgärder av Finlands regering och EU.

- Då våldet började i november trodde jag att det värsta hade inträffat, men nu är det ännu värre. Att komma hit och be till Gud är allt jag kan göra just nu, sade ukrainskan Iryna Hlushchuk som bor i Finland.

- Jag är från Lviv i västra Ukraina och mina släktingar och vänner där är mycket aktiva. De samlar in mediciner, varma kläder och gör vad de kan.

Den ukrainska föreningen i Finland beskyller president Viktor Janukovytj och hans regering för att ha gjort Ukraina till en totalitär stat.

- EU och Finlands regering bör skrida till aktiva åtgärder för att stoppa våldet. Bilderna på dödade ukrainare påminner EU:s och Finlands representanter om vad omvärldens passivitet kan leda till, säger föreningens ordförande Denis Pertsev.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes