Hoppa till huvudinnehåll

Henna Virkkunen ställer upp i EU-valet

Förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen från Samlingspartiet ställer upp som kandidat i vårens EU-parlamentsval.

Kandidaturen offentliggjordes på en presskonferens på fredag morgon.

Henna Virkkunen säger att hon upplever att det nu är ett rätt stund att försöka nå en plats i EU-parlamentet, dit hon alltid har strävat. Som EU-parlamentariker vill hon prioritera konkurrenskraften, utbildningen och kompetensnivån, och ekonomin.

Virkkunen förnekar ändå bestämt att hon är en desertör, som lämnar kommunreformen då den är i stora svårigheter. Kommunreformen är en process, understryker hon.

- Det regeringen och en minister kan göra är bereda lagstiftning. Och lagstiftningen är nu klar, men att omsätta reformen i praktiken, det kan bara de kommunala beslutsfattarna göra, säger hon.

Både Katainen och Virkkunen påpekade ändå att Virkkunen nu i första hand försöker nå en plats i Europaparlamentet, och att inga överenskommelser om kommissionärsposten ännu har gjorts.

Virkkunen är redan den andra ministern som kandiderar för Samlingspartiet i EU-valet. Förra veckan meddelade Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb att han ställer upp.

Samlingspartiets ordförande, statsminister Jyrki Katainen ser inga nackdelar med varken Stubbs eller Virkkunens kandidatur, trots att två för partiet centrala ministrar hotar lämna regeringsskutan.

- För Samlingspartiet är det ett centralt politiskt uppdrag att påverka på det europeiska planet, säger Katainen.

Frågan är om Henna Virkkunen också har siktet inställt på kommissionärsposten.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml.) sade på presskonferensen att Virkkunen har förutsättningar att bli kommissionär, ett alternativ hon själv inte heller ännu helt utesluter. Under fredagens presskonferens blev det ändå klart att Virkkunen inte är lika intresserad av posten som kommissionär som Alexander Stubb.

Jyrki Katainen upprepade att han avslöjar sina framtidsplaner i april.