Hoppa till huvudinnehåll

Inte rosenrött på arbetsmarknad i Nordnorge

Arbetskraftsmyndigheterna i Norge anser att arbetssökande från Finland har en alltför rosenröd uppfattning av hur enkelt det är att få jobb i Norge. Hallgeir Jenssen, rådgivare på arbetskraftsbyrån i Tromsö, hoppas att de rätta finländarna med både kvalifikationer och språkkunskaper ska komma till Norge.

- Det jag läst i den finländska pressen motsvarar inte det verkliga behovet av arbetskraft i Norge. Det skrivs om 15 000 lediga jobb i Nordnorge, men just nu är antalet lediga arbetstillfällen 650 per dag. Det är viktigt för oss att berätta korrekt och nyanserat om det verkliga läget på arbetsmarknaden i Norge, säger Hallgeir Jenssen.

I Finland har bland annat arbetslösa ingenjörer framförallt i Uleåborg vänt blickarna mot tillväxtmarknaderna i Norge. Uppfattningen bland många arbetssökande är att goda kunskaper i engelska räcker till för att få jobb till exempel inom databranschen. Hallgeir Jenssen vill korrigera uppfattningen.

- Bland ingenjörer som jobbar i en engelskspråkig arbetsmiljö krävs en perfekt engelska. Det här gäller inte heller för så många arbetsplatser. Oavsett i vilken miljö de arbetssökande jobbar ska de prata en god svenska, norska eller danska, säger Jenssen.

Läget har förändrats snabbt

Rådgivaren Hallgeir Jenssen säger att läget på arbetsmarknaden i Nordnorge har förändrats under det senaste halvåret.

- Före sommaren i fjol kunde man komma hit med lite haltande svenska. Det var ok. Nu är det inte nog. Din svenska måste vara flytande, säger Jenssen.

Arbetskraftsmyndigheterna i Norge betonar också att det finns allt färre jobb för personer som saknar utbildning i Nordnorge. Det behövs till exempel inte längre så många arbetstagare inom fiskindustrin.

Laxar styckas i fabriksmiljö.
Leray Auroras laxslakteri i Skjervay Laxar styckas i fabriksmiljö. Bild: Patrick Holmström lax,fabrik,skjervöy

Myndigheterna vill ändå gärna locka fler språkkunniga och välkvalificerade finländska arbetssökande. I Nordnorge är arbetslöshetsgraden 2 procent. I norra Finland är andelen arbetslösa 20 procent.

Tuomioja efterlyser bättre svenskkunskaper

I måndags öppnades ett Finlandshus i Tromsö för att öka rörligheten av arbetskraft mellan Finland och Norge. Utrikesminister Erkki Tuomioja som öppnade Finlandshuset hoppas att allt fler finländare skulle komma över sin osäkerhet inför det norska språket.

- I Finland är vi ju lite rädda för språkbarriären i Norge. Även om alla finländare har läst svenska i skolan kan det vara svårt att uppfatta den norska språkmelodin. Finlandshuset visar att man åtminstone i Uleåborg har kommit över denna mentala gräns. Jag tycker att vi ska få med oss hela resten av Finland. Vi måste satsa på att lära oss svenska i Finland och övervinna språkbarriären, sa utrikesminister Erkki Tuomioja vid öppningen.

En ny flygrutt mellan Uleåborg och Tromsö ska underlätta resandet mellan Finland och Norge.