Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Bevara inte Y-tågstrafiken - bygg ut den!

Mikael Skog
Mikael Skog Bild: Yle mikael skog

Jag har pendlat mellan Kyrkslätt/Sjundeå och Böle i lite mer än tio år. För det mesta med tåg eftersom jag redan tidigt blev trött på att sitta fast i en bilkö 35 km från Helsingfors före 51:an utvidgades. Här emellan fick jag lite perspektiv på pendlingen då jag pendlande mellan Lund och Köpenhamn i knappa tre år. Nu är jag tillbaka på de finska spåren och pendlar mellan Sjundeå och Böle.

Till den pågående Y-tågsdebatten, där det är mycket jag inte förstår. Framförallt har jag svårt att förstå VR:s argument. Nu ska det ju medges att jag inte direkt berörs av detta, åtminstone inte i första skedet, då Y-tågen fortfarande ska trafikera Sjundeå men jag förvånas ändå. Jag misstänker också att det bara är en tidsfråga innan VR tar följande steg och slopar Y-tågen helt och hållet.

Jag har svårt att smälta VR:s förslag att slopa Y-tågstrafiken från Karis och Ingå av flera olika skäl. Framförallt påståendet att Y-tågen skulle försena IC-tågstrafiken på Kustbanan. Otaliga är de gånger som jag suttit i ett stillastående Y-tåg och väntat på ett försenat IC-tåg. Bara den här veckan har Y-tåget jag åkt med försenats alla dagar på grund av IC943 som varit försenat från Helsingfors. På VR:s app har jag enkelt kunnat se hur Y-tåget stått stilla i Ingå och väntat på IC943. VRLeaks publicerade siffror idag visar på samma sak.

VR hävdar också att Y-tågstrafiken är förlustbringande, vilket säkert är sant, det ifrågasätter jag inte eftersom staten helt tydligt stöder trafiken. Men kan jag vara säker på att mina pengar faktiskt går till Y-tågstrafiken eftersom jag köper en periodbiljett över x antal zoner, eller bokförs mina pengar till Lahtistrafiken eller någon annan trafik med lika många zoner? Jag betalar 157 EUR i månaden (minus kommunens lilla bidrag), det i samband med alla andra passagerares bidrag borde väl också räcka någonstans anser jag.

Nu kan man ju inte jämföra två helt olika länder, men under tiden jag bodde i Sverige och pendlade till Danmark betalade jag något mer, men då var min biljett också giltig i all stads- och regiontrafik på båda sidor sundet. Under de tre åren jag bodde i Sverige höjdes inte taxorna en enda gång – här är det snarare en automatik att priserna höjs varje januari, så också för några veckor sen.

Satsa på bord och trådlöst

Det sagt hade jag mer än gärna betalat mer för mina resor om det avspeglats i komforten. Y-tågen är VR:s för tillfället allra äldsta tågset. De snart 40 år (!) gamla tågen fungerar visserligen, men någon större komfort är det inte att tala om. På sommaren har solen värmt upp tågen till temperaturer som motsvarar en dålig bastu och nu på vintern håller man på att bränna benen av sig om man sitter bredvid fönstren. Om man får en sittplats, det vill säga. På eftermiddagen brukar Y-tågen vara så fulla att det oftast blir ståplats åtminstone till Alberga.

Vidare finns det inte ett enda bord eller ett enda strömuttag på hela tåget, inte heller wifi. Nu ska man ju inte jämföra, men på Öresundstågen hade jag oftast alla tre, även om wifi kom precis då jag slutade pendla där. Det lockade betydligt mera och gjorde att man faktiskt kunde utnyttja tiden på tåget till att jobba. Om VR hade investerat i lite nyare tåg på Kustbanan är jag fullständigt säker på att också passagerarmängden ökat.

Passagerarmängden ja – nu kan vi ju inte annat än lita på VR:s kalkyler, men jag har ändå svårt att förstå den lilla passagerarmängden som VR hävdar att man har. Märk det jag skrev om ståplats tidigare.

Sen har vi det här med tidtabellerna – på morgonen har jag exakt tre tåg att välja mellan och om jag får för mig att ha sovmorgon någon dag kan jag ta tåget 8.05. Följande går efter lunch. På eftermiddagen går tågen en gång i timmen. Fler valmöjligheter hade gjort mig överlycklig eller åtminstone ett tåg vid 9-snåret.

Mellan Sverige och Danmark går tågen förresten natten igenom – det gör de väl ingenstans i Finland.

Förbjud Esbobor att köra bil

I debatten har VR fört fram att passagerarna i Karis kan ta IC-tåget. Det kan en stor del (och betala mera till VR), men många som börjar jobba tidigt har fått ty sig till det första Y-tåget eftersom de skulle bli försenade med morgonens första IC-tåg. Vilket tåg ska de ta om Y-tågstrafiken slopas? Jo, bilen.

Och på tal om IC-tåg – om man prompt vill slopa Y-tågen, varför kan inte IC-tågen då stanna i Ingå och Sjundeå? Kvällens sista IC-tåg gör det. Det förlänger restiden med 3 (tre!) minuter. Men nej, VR verkar ha bestämt sig för att blankt strunta i alla Ingåbor.

Sen till VR:s närtågsdirektör Antti Korhonens blogginlägg om att tusentals skulle tjäna på detta. Det är ju en väldigt fin argumentation – då kunde vi ju exempelvis förbjuda Esbobor att köra bil (skulle minska på köerna och underlätta för tusentals) eller helt slopa all närtågstrafik på Stambanan (skulle också underlätta för tusentals). Eller varför inte helt slopa all annan tågtrafik än det till de stora städerna.

En annan som skulle tjäna väldigt på detta är ju faktiskt VR. Flera hundra kunder från Karis skulle vara tvungna att köpa dyrare IC-tågsbiljetter. Och så finns det väl en och annan lokförare i Karis också som åtminstone då inte skulle ha några turer som skulle börja där.

Nu har jag inte alls berört miljöaspekten och det vettiga i att satsa på tågtrafik. Om staten inte har råd att bygga tvåspårigt till Karis kunde man åtminstone satsa på omkörningsplatser mellan Kyrkslätt och Sjundeå, mellan Sjundeå och Ingå och mellan Ingå och Karis. Nu är jag ingen ingenjör, men det kan inte medföra alltför oöverkomliga kostnader och skulle lösa en hel del. Utrymmet finns ju eftersom det inte direkt är stadskärnor som spåren går igenom.

Men frågan om Elsa-banan är väl inte helt slutligt avgjord ännu – därav är väl alla satsningar på Kustbanan helt uteslutna. Däremot kan jag tycka att den här pendlingsfrågan är en av de absolut viktigaste frågorna för hela Västnyland. Vi fick utbyggnaden av 51:an – om än minst tie år för sent. Nu gäller den en lika viktig fråga – järnvägspendlingen.

Bevara inte bara Y-tågstrafiken – bygg ut den!

Av Mikael Skog

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland