Hoppa till huvudinnehåll

Landskapet lobbar för Örö

Försvarsmakten avslutar största delen av sin verksamhet på Örö och området öppnas för allmänheten 2015. Bild: Yle/Monica Forssell örö

En delegation från landskapet uppvaktade miljöminister Ville Niinistö (de Gröna) på fredagen i hopp om att få statliga pengar för utvecklandet av Örö. Enligt Sfp:s Stefan Wallin gäller det att jobba hårt för att Örö ska finnas med i vårens tilläggsbudget.

Ön övergår i civilt bruk 2015 och inkorporeras samtidigt i Skärgårdshavets nationalpark. Förhoppningen i landskapet är att Örö ska bli ett viktigt center för natur- och skärgårdsturism.

Örö har hög prioritet i landskapet och med i delegationen som uppvaktade miljöministern fanns också representanter från Kimitoöns kommun, landskapsförbundet, NTM-centralen och Fortsstyrelsen.

Enligt Wallin skulle det i första hand behövas 2,5-2,7 miljoner euro för att anlägga en officiell farled till ön, engagera förbindelsebåtstrafik, restaurera kaserner för övernattning och för att bygga ut vatten och avlopp.

- På sikt behövs mera pengar men det sprids ut över flera år. Det gäller att komma igång med tillräckligt hög profil.

Tanken är att pengar för projektet ska finnas med i årets första tilläggsbudget som behandlas på våren. Enligt Wallin är det viktigt att staten tar vara på möjligheten att utveckla ön och att Örö inte lämnas vind för våg.

Alla fastigheter på ön ägs i dag av statliga fastighetsbolaget Senatsfastigheter. Marken ägs av Forststyrelsen och marinen är underhyresgäst. Försvarsmakten avslutar största delen av sin verksamhet på Örö och området öppnas för allmänheten 2015.

Läs också