Hoppa till huvudinnehåll

Menskoppar istället för skolböcker i Uganda

Teddy Luguya
- Mormor gav min en tygtrasa och sa att jag inte skulle berätta åt någon om vad som hade hänt, säger Teddy Luguya. Teddy Luguya Bild: Yle teddy luguya

Mens ställer till med en hel del problem för unga flickor i Afrika. Det är tabu att tala om mens och vissa flickor skolkar till och med från skolan när de har mens.

Uganda,
Uganda, Bild: Yle uganda
Två svenska tjejer, Maria Johansson och Malin Karlsson, har startat en kampanj för att introducera menskoppar i Uganda. Målet är att dela ut menskoppar till ugandiska skolflickor och samtidigt förbättra flickornas framtidsutsikter. Idén uppstod när Johansson och Karlsson gjorde praktik på organisationen Reproductive Health i Uganda.

- Vi insåg att det finns ett stigma gällande mens i Uganda och att många skolflickor stannar hemma från skolan när de har mens. Många flickor använder sig av exempelvis fuktiga gasbindor för att de inte har råd att köpa bindor varje månad. Därför är menskoppen ett bra alternativ, den räcker i tio år och studier visar att den minskar risken för infektioner i underlivet, säger Maria Johansson.

Stannar hemma vid mens

I många utvecklingsländer stannar flickor hemma från skola när de har mens. De är helt enkelt rädda för att läcka och att deras klasskamrater ska få reda på att de har mens. I Uganda, som ligger i Östafrika, skolkar ungefär var femte skolflicka på grund av mensrelaterade problem. Det betyder i praktiken att flickan går miste om i genomsnitt femtio skoldagar per år. En av orsakerna till den höga skolfrånvaron är en utbredd uppfattning om att mens är något smutsigt.

- Inom Ugandas största folkgrupp buganda anser många att mens är något orent. När en flicka får mens uppmanas hon att stanna inomhus och inte tala med människor, säger Shamirah Nakalema, som jobbar på organisationen Reproductive Health Uganda. Men mens är inte tabu i hela Uganda, det beror mycket på olika kulturella seder, tillägger Nakalema.

Istället använder flickor sig av tygtrasor, gasbindor, löv, papper och till och med skolböcker när de har mens.

För många skolflickor är tillgången till fungerande mensskydd också ett problem. Enligt Nakalema är problemet med skolfrånvaro störst ute på landsbygden, där en del flickor inte har råd att köpa bindor. Bindorna kan vara dyra eller så vill man inte lägga sina pengar på dem, säger Nakalema. Istället använder flickor sig av tygtrasor, gasbindor, löv, papper och till och med skolböcker när de har mens. Det ökar risken för infektioner i underlivet och är inte speciellt bekvämt.

Mens är hemligt

Tygbindor
Tygbindor Bild: Yle tygbindor
15-åriga Teddy Luguya bor med sin mormor i ett hus i Mpigiregionen i Uganda. Hon fick sin första mens när hon var 12 år. Hon berättar att hon blev förvånad när hon såg bloddroppar i trosorna. Jag visste inte vad jag skulle göra, säger hon.
- Mormor gav min en tygtrasa och sa att jag skulle lägga den i trosorna och inte berätta åt någon om vad som hade hänt, säger Teddy.

- Mormor gav min en tygtrasa och sa att jag skulle lägga den i trosorna och inte berätta åt någon om vad som hade hänt, säger Teddy. Mens är något som är hemligt och som bara kvinnor ska tala om, tillägger hon.

I dag använder sig Teddy av återanvändbara tygbindor som hon tvättar noga efter varje mensperiod. På frågan om varför mens är så hemligt svarar Teddy helt enkelt att hon inte vill att någon ska veta om att hon har mens. Om pojkarna i skolan får reda på att en flicka har mens så retar de henne och kallar henne korkad. När vi andra säger att de ska sluta så sparkar de oss slår oss, säger Teddy. Hon berättar att några av hennes skolkamrater väljer att inte gå till skolan när de har mens. De är rädda för att det ska synas. Jag har sagt åt dem att det är dumt, säger Teddy.

Menskoppskampanj mycket positiv

Maria Johansson och Malin Karlsson säger att responsen på deras menskoppskampanj har varit mycket positiv. De har fått in tillräckligt med pengar för att beställa en första sats med menskoppar. De ska delas ut i några grundskolor nu i januari och februari. Samtidigt ska skolflickorna få lära sig hur man använder menskopparna. En av dem som ska hålla i trådarna är Shamirah Nakalema. Hon har själv testat menskoppen.

Jag satte in den i slidan och det kändes bra. Nu väntar jag på nästa gång jag får mens för att se hur den fungerar på riktigt.

- Jo, jag har testat den. Jag satte in den i slidan och det kändes bra. Nu väntar jag på nästa gång jag får mens för att se hur den fungerar på riktigt. Men lite skrämmande känns det nog, tillägger hon.

Uganda är pilotprojekt

För två år sedan gjorde Röda korset i Uganda ett pilotprojekt där ett 30-tal unga kvinnor fick testa menskoppar och 75 procent av kvinnorna tyckte att erfarenheten var mycket bra. Initiativtagarna till menskoppsprojektet tror på att projektet kommer att lyckas även om det finns några små hinder på vägen.

- En utmaning kan vara att flickor inte vill använda menskoppen för att den känns främmande. Sedan kan en del vara rädda för menskoppen förstör deras vagina, säger Shamirah Nakalema. Men med utbildning och träning så kommer det nog att gå bra, tillägger hon.

Om du vill veta mer hur det går för menskoppsprojektet i Uganda kan du gå in på www.menstrualcupuganda.blog.com eller söka på MenstrationCupUganda på facebook.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle