Hoppa till huvudinnehåll

Sms:andet får oss att gå som robotar

Kille håller mobiltelefon i handen
Kille håller mobiltelefon i handen Bild: Yle/Anna Savonius smarttelefon

Att gå omkring och samtidigt skriva textmeddelanden på telefonen får människor att avvika från sin riktning och röra sig som en robot, visar en australisk forskning.

Undersökning som har gjorts vid University of Western Sydney visar att gångstilen förändras om man går och sms:ar samtidigt.

När blicken är fäst vid skärmen rör sig huvudet på ett sätt som gör att gången blir robotaktig, och får sms:aren att avvika från sin riktning.

Undersökningen fick sitt ursprung från små notiser i australiska tidningar där sms:ande människor hade gått in i fontäner, fallit i havet från bryggor eller gått ut på tågräls.

Att gå och sms:a samtidigt kan också vara en delorsak till den ökade mängden dödsfall bland fotgängare, anser forskarna.

Över en tredje del av dem som deltog i undersökning medger att sms:andet ökar risken för olyckor.

Forskningen baserar sig på undersökningar av 26 utvalda aktiva sms:are.

Försökspersonerna ombads gå en sträcka på 8,5 meter tre gånger; först utan telefon, sedan medan de läste ett sms och till sist medan de skrev ett sms. Samtidigt registrerade åtta kameror varje rörelse i kroppen.

Resultaten visar att sms:andet både gör att vi går långsammare och att vi har svårare att hålla rätt kurs. Dessutom ökar det risken för att vi snubblar eller faller.

Läs hela undersökningen här!

Läs också