Hoppa till huvudinnehåll

Spelmissbruk är svårt att få bukt med

Bild: Yle/ Bettina Aspfors ray borgå

Spelmissbruk är svårt att få bukt med utan hjälp. Och det kan få allvarliga följder.

Till exempel i det uppmärksammade kidnappningsfallet i Borgå har den misstänkte förövaren uppgett att spelskulder är ett av motiven.

Mattias Boström Bild: Yle/ Bettina Aspfors mattias boström

Spelmissbruk är ett stort problem i Borgå. Det tror åtminstone Mattias Boström, som själv var en storspelare fram till för några år sedan.

– Det som gör det så svårt är att ingen kan hjälpa om man själv inte inser att man har ett problem, säger Boström.

Lättsinniga skulder

Borgå stads skuldrådgivare Anna Somersalo säger att hon då och då stöter på fall där spelande är orsaken till att någon har problem med ekonomin. Hon uppskattar att det är fråga om ungefär tre fall varje år.

”Jag spelade alla former av pengaspel – jag gick totalt i botten – till steget före självmord”
”Man måste själv inse att man inte kommer någonvart och ta sig ur kretsloppet av lögn och skuld. Det är det första steget”

Men alla berättar inte för skuldrådgivaren hur de har blivit skuldsatta. Somersalo misstänker att spel kan ligga bakom skulderna i fler fall än hon får veta om. Det är ofta svårt att få skuldsanering för spelskulder eftersom de anses vara så kallade lättsinniga skulder enligt lagen.

Skuldrådgivningsbyrån kan inte göra mycket mer än ge människor med spelskulder råd om vart de kan vända sig för att få hjälp med sitt beroende.
Har du spelproblem, kontakta Peluuri.fi

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland