Hoppa till huvudinnehåll

Stockholmspolisen jagar Markovics mördare

Medieuppbådet var stort under rättegången mot Mille Markovic. Bild: TT / Lehtikuva/Scanpix mille markovic

En av Sveriges mest kända kriminella personer, Mille Markovic, hittades på torsdagskvällen ihjälskjuten utanför sitt hem i Ulvsunda i västra Stockholm. Polisen försöker nu hitta dem som ligger bakom mordet. På fredagseftermiddagen hade polisen ännu ingen misstänkt.

Mille Markovic hittades ihjälskjuten i förarsätet i en bil utanför sitt hem i Ulvsunda i Bromma. Han ska ha skjutits med flera skott i huvudet. Polisen har vädjat till allmänheten och eventuella ögonvittnen om fler tips. En vit bil av något japanskt märke sågs lämna brottsplatsen efter mordet.

Polisen har inte gripit någon misstänkt och saknar fortfarade signalement på mördarna. Den tekniska utredningen fortsätter vid brottsplatsen.

Blev känd för kungaboken

Markovic har dömts för en lång rad brott, som misshandel, olaga hot och utpressning. Han har ägt flera porrklubbar i Stockholm och så sent som i fjol åtalades han för anstiftan till mord på en tidigare kompanjon. Då hade flera skott avlossats mot porrklubben Privé i Stockholm som Markovic var tidigare delägare i. Det åtalet lades ned efter att ett vittne tog tillbaka sina uppgifter under pågående rättegång.

Men riktigt känd blev Markovic hösten 2012 då han gav uppgifter i boken "Den motvillige monarken" om att kung Carl Gustaf hade besökt strippklubbar i Stockholm.

Deanne Raucher är en av författarna till en biografi om Markovic som kom ut år 2012. Hon säger till Sveriges radio att det fanns en klar hotbild mot Markovic.

- Jag vet att Mille har levt i den här världen och under de senaste åren efter kungaboken har fått reda på att han har ett pris på sitt huvud… Det här är uppgifter som jag har fått från Mille, som han på olika sätt har verifierat. Jag vet inte om det har varit grupper som varit betalda för att avrätta honom men han har uttryckt en rädsla hela tiden, säger Deanne Rauscher.

Man kan få den uppfattningen av Raucher att det skulle vara kungaboken som är orsaken till Markovic död.

Markovic hade många fiender

Men Markovic hade många fiender och en poliskälla har uppgett för Aftonbladet att Markovic inte har gått ut utan skottsäker väst på länge. Det har tydligen mördarna känt till, eftersom de sköt honom i huvudet.

Grannar till Markovic uppger för Expressen att Markovic upplevde sig så pass hotad att han hade satt upp flera övervakningskameror på fasaden till sitt hus.

Polisen vill inte kommentera övervakningskamerorna eller vad de kan avslöja om mordet på Markovic.

Läs också