Hoppa till huvudinnehåll

Hundraåringen klev in på Vasa stadsbibliotek

Författare Jonas Jonasson
Jonas Jonasson Författare Jonas Jonasson Bild: Yle/ Malin Hulkki jonasson

Mannen bakom succéboken, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Jonas Jonasson besökte Vasa på lördagen. Allmänheten hade möjlighet att träffa författaren på biblioteket. Själva succéboken hade Jonasson i huvudet länge innan han skrev ner den.

- Jag blev så förtjust i bokens titel. Jag tänkte att det är ju en bok man måste läsa om jag inte hade skrivit den själv. Och så skrev jag den utifrån det. Grundiden från början var att jag på ett humoristiskt sätt ville påminna om det eländiga 1900-talet och då behövde jag en guide som vandrade genom hela seklet och pekade på eländigheterna, säger Jonasson.

Ingen minglare

Jonas Jonasson har själv jobbat som bland annat journalist på Expressen och efter det startat upp och ägt ett mediebolag som han sålde på 2000-talet. Den stora succén och berömmelsen efter Hundraåringen tar han med ro. Enligt honom har inte livet förändrats så drastiskt efter bokframgången.

- Jag drev under ett antal år ett medieföretag som växte till en mediekoncern innan jag arbetade sönder mig och sålde det. Då blev jag ekonomiskt oberoende i samband med försäljningen. Jag är inte den minglande typen. Jag får väldigt många inbjudningar till galapremiärer och sånt. Den enda galapremiären som jag gärna skulle ha gått på var galapremiären till filmen om hundraåringen, men den kunde jag inte gå på eftersom jag hamnade på lasarett med dålig rygg, säger Jonasson.

Först var filmen en chock

I december hade filmatiseringen av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann premiär och också den har blivit en succé. Filmen är regisserad av Felix Herngren och huvudrollen spelas av Robert Gustavsson. Jonas Jonasson är nöjd med filmen.

- Första gången jag såg den blev jag närmast chockad över att filmen inte var en 14 timmar lång direkt kopiering av boken. Det var först andra eller tredje titten som jag började tycka om den, säger Jonasson.

Lyckad verklighetsflykt

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann kom ut redan 2009 och har vid det här laget sålt i ungefär sex miljoner exemplar. Den är såld till 38 länder. Jonas Jonasson själv tror att det finns många orsaker till att boken gått hem hos så många.

- Man kommer inte upp i stora försäljningssiffror med bara en förklaring. Somliga vill förklara det med att det är många som inte normalt läser böcker som har tagit till sig den. En annan är att den fått äldre människor att läsa och känna förtröstan. Vad jag har lyckats med viss skicklighet och mycket tur är att slå an sex, sju strängar parallellt där min egen favoritsträng är att vi lite till mans lever våra gråa liv och så finns det någon form av längtan efter att kliva ut genom fönstret och byta liv men det låter sig inte göras. Det vi gör är att vi kliver ut tillsammans med Allan Karlsson och så är vi ute i 386 sidor och så kliver vi tillbaka igen. Boken kanske skänker tröst, säger Jonasson.

Också Jonas Jonassons senaste bok, Analfabeten som kunde räkna, som kom ut i september 2013, har blivit en succé. Den har redan sålt i över en miljon exemplar. Och mera har Jonasson på lager.

- Jag har en tidslinje klar. Den finns bara i huvudet än så länge men jag ser fram emot att sätta tänderna i den. Återkom om några år, säger Jonasson.

Stort intresse också i Vasa

På lördagen besökte Jonas Jonasson stadsbiblioteket i Vasa och där hade allmänheten möjlighet att komma och lyssna på honom och ställa frågor. Boken om hundraåringen går det däremot inte att få tag på. Den är konstant utlånad och bibliotekarie Kristina Grönberg har just beställt ett par nya exemplar eftersom de som biblioteket har börjar vara sönderlästa.

- Den är utlånad hela tiden och förstås då filmen har kommit så blir folk ännu mer intresserade, säger Grönberg.

Dramasalen i Vasa stadsbibliotek var nästan full av dem som hade kommit för att se och höra Jonasson livs levande. Efter hans föredrag där han bland annat berättade om sin släkt som har haft lång berättartradition fick publiken ställa frågor.

- Jag tyckte jättebra om boken och jag funderar hur han fick så mycket samlat ihop. Jag beundrar honom, säger Vivi-Maj Holmbäck som var en av dem som kommit för att lyssna på Jonasson.

- Jag samlar autografer. Jag har fem författarautografer, hans är den femte. Det här var ett jättetrevligt tillfälle. Jag minns de roliga stunderna med boken där hemma då jag fick skratta högt, säger Eila Kaija som fanns i publiken.