Hoppa till huvudinnehåll

De bästa slaverifilmerna

En scen från filmen 12 Years a Slave
12 Years a slave har fått hela nio Oscarsnomineringar. En scen från filmen 12 Years a Slave Bild: Fox Searchlight Pictures 12 years a slave

Ett tungt tema som förevigats på film flera gånger. Vi listar en topp trea.

En av de stora Oscarsfavoriterna, 12 Years a Slave, har Finlandspremiär. Filmen är nominerad hela nio gånger, bland annat i kategorierna bästa film och bästa regi. Nedan följer en topp trea på de bästa filmerna kring temat.

3. Spartacus (1960)

Stanley Kubricks klassiker med Kirk "Michaels pappa" Douglas i huvudrollen som slaven Spartacus som leder en våldsam revolt mot den Romerska republiken. "I'm Spartacus!", just det. Den legendariska filmrepliken härstammar från just den här filmen.

2. Amistad (1997)

Steven Spielberg är än en gång på Oscarsjakt, men misslyckas tyvärr. Filmen handlar om myteriet som ägde rum år 1839 på slavskeppet Amistad påväg till den nordamerikanska kusten. Det var slavarna från Afrika som transporterades via Kuba till Amerika som protesterade och sa att det var fria människor. Ärendet togs senare upp i högsta domstolen och resten är historia.

1. Django Unchained (2012)

Django (Jamie Foxx) är en slav som blir frigiven av en tysk prisjägare, Dr. King Schultz (Christoph Waltz). Tillsammans beger de sig ut på resa för att hitta och rädda Djangos fru, Broomhilda von Shaft (Kerry Washington). Det visar sig vara den onda plantageägaren Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) som äger henne. Tillsammans med sin nya vän gör de upp en vattentät plan, som skiter sig, för att rädda henne. En av Quentin Tarantinos bästa filmer.