Hoppa till huvudinnehåll

Sun City vintertränar i Västerbyhallen

Sun City på träningsläger i Västerbyhallen.
Sun City ordnar sammanlagt fyra träningsläger i Västerbyhallen före säsongen startar. Sun City på träningsläger i Västerbyhallen. Bild: Yle/ Patric Westerlund västerby fotbollshall,Ekenäs

På lördagen samlades omkring fyrtio spelare och tränare från föreningen Sun City i Hangö till ett träningsläger i Västerby fotbollshall i Ekenäs. Lägret är ett av fyra som klubben ordnar före säsongstarten i hallen.
Att klubben väljer att komma till Västerby för att träna, beror inte på att träningsmöjligheterna i Hangö skulle vara dåliga, säger representationslagets nye tränare Tony Andersson:

- Vi har ju Cuplishallen, men där är ju underlaget ganska hårt så vi kan inte träna full contact, det vill säga tackla till slut. Här är underlaget perfekt också för det ändamålet, säger Andersson.

I Cuplis är golvet täckt med ett slags heltäckande matta, medan Västerbyhallen har konstgräs.

- Konstgräs är det bästa underlaget för amerikansk fotboll, säger Andersson

Andersson efterträder Ketonen

Andersson tar över ansvaret som chefstränare i Sun City efter Kari Ketonen. Han säger att det inte känns som ett alltför tufft ansvar eftersom han har en lång bakgrund i klubben.

- Jag har själv spelat i Sun City under slutet av 1980- och början av 1990-talet och nu då vi startade på nytt för några år sedan har jag hela tiden varit med laget. I fjol hade jag träningsansvaret för anfallsspelet, berättar Tony Andersson.

På träningslägren i Västerby kommer klubben att anlita tränare från ligaklubbar i Helsingfors och Åbo. Gästtränarna ger mera djup i träningstillfällena.

Enligt Sun Citys chefstränare är nivån där laget nu spelar, den tredje högsta serien division 2, en lämplig nivå för en klubb från en liten ort som Hangö.

- Visst har vi många spelare från Karis och Ekenäs också, men att spela på högre nivå kräver större ekonomiska satsningar, säger Andersson.

Division 2 är en lämplig serienivå

Också spelaren Matias Söderblom håller med om att division 2 är en lämplig nivå för Sun City.

- Skillnaden mellan division 1 och 2 är stor. I division 1 och i Lönnlövsligan får man ha amerikanska försträkningar, så det blir ju lite tuffare. I division 2 är ju inte amerikanska spelare tillåtna, säger Söderblom.
Tony Andersson säger att klubben, åtminstone för tillfället, inte har några som helst ambitioner att stiga uppåt i seriesystemet.

- Vi är nog mera en fostrarförening, säger han.

Amerikansk fotboll passar bäst

Tony Andersson har i amerikansk fotboll hittat den sportgren som passar honom bäst.

- Jag har provat på olika grenar, till exempel fotboll, men det har inte riktigt känts så bra. Och nu har jag stor motivation att träna, eftersom jag missade nästan hela förra säsongen när jag var skadad, säger han.

Söderblom gillar amerikansk fotboll eftersom grenen är en verklig lagsport.

- Här behövs alla sorters killar, stora som ordnar utrymmet och så behövs också småväxta snabba spelare. Man får en verkligt bra lagkänsla här, säger han.

Han tycker det är väldigt bra att Sun City ordnar träningsläger i Västerbyhallen.

- För oss som är från Hangö är det här underlaget bra, vi kan träna tacklingar på riktigt. Och så har vi gästtränare inbjudna som säkert kan ge nya tips hur vi skall spela. Dessutom är träningspasset två och en halv timmar långt, så man får nog mycket ut av det här, säger Söderblom.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland