Hoppa till huvudinnehåll

Växande Gerby vill inte mista sin hälsostation

Gerby hälsostation i Vasa
Gerby hälsostation i Vasa Bild: Yle/ Malin Hulkki gerby hälsocentral

I Gerby i Vasa är man bestörta över överläkare Markku Sirviös tankar om att Vasa kunde klara sig med en enda hälsostation. I Gerby-Västervik området bor det över 10 000 människor och stadsdelen växer hela tiden. Egen hälsostation ses som en nödvändighet bland de gerbybor vi talat med.

- Som småbarnsförälder måste man få tag på en läkare och att då börja fara i väg och köa till en enda hälsocentral någonstans i stan låter jätte hemskt, säger en gerbybo.

- Inte är det någon riktigt bra idé, många har säkert svårt att röra på sig, speciellt äldre människor som behöver läkare, säger en ung man i Gerby.

Enligt Markku Sirviö som leder bashälsovården i Vasa kunde en centralisering av hälsostationerna göra det lättare att få läkare till obesatta tjänster. Dessutom är de små hälsostationerna sårbara om till exempel en läkare blir sjuk.

På tisdagen skall social och hälsovårdsnämnden i Vasa diskutera hälsostationsfrågan. Thomas Öhman är ordförande i nämnden och han är skeptisk till en enda stor hälsostation.

- Det är möjligt att man har en enda hälsostation om man har löst alla de problem som finns omkring en sådan lösning. Om vi alla är överens om att det är ett sätt för oss att hitta läkare. Utan vidare kan det vara en framkomlig väg, men det finns många frågetecken. Vi är nog inte färdiga att göra ens ett intensionsavtal om den här saken ännu, säger Öhman.

Många diskussioner behövs ännu

Innan man når en klarhet i hur man vill organisera bashälsovården i Vasa i framtiden kommer det att behövas många diskussioner ännu tror Thomas Öhman. I dagens läge finns det sju hälsostationer i Vasa men det finns redan beslut om att skära ner antalet till fyra. Redan de planerna har väckt en hel del protester bland invånarna.

- Det förstår man ju att folk är oroade, men allt det här måste man ju kunna diskutera. Man måste ge tid för ett sådant beslut. Det är klart att social och hälsovårdsnämnden skulle kunna besluta om allt som berör nämnden ensam men vi inser alla i nämnden att vi måste vara flera om det här beslutet. Vi måste ha det politiskt grundat innan vi går in för det.

Hälsocentralerna i Vasa har 32 läkartjänster men 20 procent av dem är obesatta. På många håll är det svårt att få läkartid snabbt. Det har också de gerbyborna som vi talat med erfarenhet av.

- Vad jag har förstått är det svårt att få läkartider. Det är ganska hopplöst, säger en dam.

- Jag har fått läkartider då jag har velat, men jag är en envis gumma, säger en annan gerbybo.

Läs också

Läs också