Hoppa till huvudinnehåll

Hellre Kallt & vått än varmt och skönt

Kallt och Vått - Tom Nylund
Kallt och Vått - Tom Nylund Bild: Five Corners Production kallt och vått

Idén för det nya äventyrsprogrammet Kallt & vått har fått mogna ett
antal år.

- Producent Teresa Ekman och jag tänkte på en liknande idé för något år sedan, men den idén blev och ligga på hyllan. På sensommaren hade jag ett möte med min nuvarande chef Markus von Reiche, och han tyckte att det var konstigt och intressant att någon trivs bättre i kallt än i varmt väder. Utgående från det kom vi på att göra en serie om äventyr på kalla och våta platser, berättar programledaren Tom Nylund.

Några av de ställen som Tom och filmteamet kommer att besöka är bekanta för honom från förut, men han ska också besöka helt nya ställen.

- Största delen av platserna är valda för sina möjligheter. Vissa aktiviteter kräver vissa miljöer. Norden är full av sevärda platser, säger Tom.

Inspelningarna för serien börjar i februari och sträcker sig till början av juni.

- Vi har ju goda turen att börja filma på vintern och avsluta filmandet i början av sommaren så vi får se årstiderna växla. Vi kommer att bygga en igloo och sova i den, isklättra, åka på skidtur på Kebnekaise, kolla glaciärer, åka hundspann, paddla, dyka, åka snowboard offpist, fiska torsk och jobba med renar.

Programmet kommer att innehålla en hel del vackra bilder. Programmets fotograf Johannes Östergård har jobbat med både snowboardfilmer och reseprogram tidigare.

- Mest tror jag att vi kommer att hitta gömda pärlor, Norden är full av fina ställen som folk inte vet om. Dessutom kommer tittarna med på tuffa äventyr i värmen i sitt eget hem, säger Tom.

Att filma ett program som Kallt & vått kommer inte att vara lätt alla gånger för teamet. Teamet besöker och filmar på många platser med svåra väderförhållanden där minusstrecket kan nå långt under 20.

- Den största utmaningen är att vi har ju vädret att jobba med. Vi kan ju inte vara dumdristiga och ordna oss avsiktligt in i en snöstorm. Alltid kommer det att vara kallt, men det kan vi fixa med rätta kläder. Stormar får man bara vänta ut. Tekniken blir spännande på de första resorna. Det kan hända att saker inte funkar i -30 grader eller att batterierna fryser till, så det blir spännande att se.

Vad är det bästa med att göra Kallt & vått?
- Det är inte alla som får hålla på med sådant här på jobbet. Nog är det trevligare att frysa på ett fjäll än att ruttna på ett kontor. Dessutom är vi ett trevligt gäng som gör programmet så det blir en lång roadtrip för oss.

Hur kallt och vått blir det?
- Väldigt. Så som det ser ut nu så kommer vi att ha väldigt kalla resor till att börja med. Det blir kring -30 grader åtminstone, hård vind i fjällen. Sedan då vi fiskar torsk blir det rejält vått och blåsigt, sannolikt lite sjösjuka också.

Kallt & vått sänds på hösten 2014 på YLE Fem. Följ med teamets resor på Facebook och Instagram.


Teresa Ekman