Hoppa till huvudinnehåll

Kontrollerad cannabisförsäljning i Colorado

cannabis
Kine Mine är en av Colorados lagliga marijuanaaffärer. cannabis Bild: YLE/Mette Nordström colorado

I Colorado går det mycket bra för marijuanabutikerna efter att det vid årsskiftet blev lagligt att privat använda marijuana inom delstatens gränser. Trots att det är en hårt reglerad bransch, finns det brister som gör att cannabisföretagarna oroar sig för säkerheten. Yle Nyheters USA-korrespondent Mette Nordström har besökt en affär i bergen, där kunderna ändå verkar vara mycket nöjda med utvecklingen.

Larry Dana planerar en flytt till Colorado.
Larry Dana planerar en flytt till Colorado. Larry Dana planerar en flytt till Colorado. Bild: Yle cannabisförsäljning

- Jag tycker att legaliseringen är fantastisk, jag understöder den och är glad att vi inte längre slösar skattemedel på att jaga folk som har marijuana, säger en man i yngre medelåldern som liksom så många andra kunder här vill förbli anonym. Folk tycks ännu vara lite försiktiga, trots att det som pågår i affären är helt lagligt.

Redan den första dagen då marijuanabutiken Kine Mine i lilla Idaho Springs öppnade, köade folk i timmar för att komma in, och det har varit en jämn ström av mycket olika kunder sedan dess. Många är skidåkare eftersom butiken ligger vid den rutt som leder till skidorterna högre upp i bergen.

Försäljarna beskriver noggrant hur påverkad man blir av de olika marijuanaprodukter som finns på glashyllorna eller i burkar på disken .

cannabis
Theran Snyder visar en del av marijuanaskörden. cannabis Bild: YLE/Mette Nordström colorado

Alla Colorado-bor som har fyllt 21 år får enligt de nya reglerna köpa ett uns, det vill säga cirka 28 gram marijuana för privat bruk, medan de som kommer från andra håll får nöja sig med hälften. Och inköpen måste konsumeras inom delstatens gränser.

Stor efterfrågan

Efterfrågan har ändå överstigit utbudet så mycket att man just här har beslutat att minska den mängd marijuana som delstatsinvånarna får köpa:

- Det är svårt att säga hur länge vi kommer att begränsa mängden, säger försäljaren Austin Gilliam och menar att eftersom en del affärer har tvingats stänga på grund av att deras marijuana har tagit slut, så vill man se till att man faktiskt har något att erbjuda här.

Hård kontroll

I en annan byggnad lite längre bort från affären ligger företagets odlingar. Det är särskilda värmelampor och fläktar som ska se till att cannabisplantorna får det de behöver. Allting är hårt kontrollerat, och inte bara från odlarnas sida.

- Det kamerasystem som finns installerat kan när som helst användas av delstatens kontrollmyndighet. Och alla plantor är märkta så att de kan följas med hjälp av radiofrekvenser, säger odlaren Sean Caffarey och konstaterar att myndigheterna vet exakt hur många gram marijuana som fås av varje planta.

Pengarna ett problem

För Colorado handlar det i högsta grad om att få in skatteintäkter. Marijuanaprodukternas pris består till cirka 25 procent av olika skatter. Men det är själva penningtransaktionerna som har blivit företagarnas främsta huvudbry.

- Bara två meter från oss finns det en mycket stor summa kontanter, och lite längre bort finns en annan mycket stor summa i ett kassaskåp. Det är en säkerhetsrisk inte bara för oss butiksägare och de anställda, utan också för våra kunder och hela grannskapet, eftersom faran för att bli rånad är överhängande, säger Kine Mines ägare Theran Snyder.

Att man bara kan ta emot reda pengar beror på att marijuana fortfarande är förbjudet på federalnivå, och att bankerna inte vill ha transaktioner med cannabisföretag eftersom de då riskerar att bli åtalade. USA:s justitieminister har lovat förändringar, men i väntan på det måste företagarna hitta på egna utvägar.

- Vi använder oss av betalningsorder, och skaffar dem i snabbköpen och kan på det sättet sköta våra räkningar, säger Theran Snyder.

Det är en sida som kunderna inte ser, och medan marijuanaturismen börjar ta fart så konstaterar en av besökarna, Larry Dana, att han överväger att flytta från Idaho till Colorado på grund av cannabislegaliseringen.

Försäljaren Sarah Jane skrattar och säger att de ofta får höra att folk planerar att flytta hit med motiveringen att de inte vill bli förföljda på grund av sina levnadsvanor.

Läs också Mette Nordströms blogginlägg om Colorado