Hoppa till huvudinnehåll

Rebecka Holm fortsätter kämpa mot rasismen

Det har gått två år sedan fjortonåriga Rebecka Holm skrev en uppmärksammad insändare i Hufvudstadsbladet om de rasistiska kommentarer hon fick då hon åkte metro till skolan. I dag tycker hon fortfarande att det finns mycket att göra för att minska på främlingsfientligheten.

- Jag önskar att man redan i skolan skulle diskutera att det är vanligt att komma från en annan kultur så att man får förståelse för det. I medierna blir det också lätt att man framställer en viss folkgrupp som problematiskt utan att kanske berätta varför det gått så eller varför deras kultur blivit som den är, säger Holm.

Finland fortfarande främlingsfientligt

I dag är Holm sjutton år och säger att hon fortfarande känner av främlingsfientligheten, fast på ett annat sätt än för två år sedan.

- Ju äldre jag blir, desto mer förändras rasismen från mera direkta kommentarer till att bli mera indirekt, som till exempel att man förväntas bete sig på ett visst sätt för att man är av ett visst etniskt ursprung.

I sin insändare 2012 uppmanade Holm också finländarna att inte blunda för rasismen och att ingripa då de ser att någon blir påhoppad - och det gör hon ännu i dag.

- Speciellt om det är frågan om ett barn borde man i alla fall som vuxen människa säga emot och kanske ta barnet nära sig och sitta om det sker i kollektivtrafiken. Då sänder man ut budskapet att det finns någon bryr sig och tänker på ett annat sätt.

Diskussionen fortsätter

Under de två gånga åren har Holm fortsatt att delta i diskussionen om främlingsfientlighet genom att skriva artiklar och delta i debatter. Och det tänker hon fortsätta med.

- Jag vill gärna jobba med något kring människofrågor i framtiden också, säger hon.

Läs också