Hoppa till huvudinnehåll

Svenskar kan kolla grannens brottsregister med ny sajt

Sajten Lexbase. lexbase

Den som är nyfiken på om grannen är kriminell eller om chefen dömts för brott kan nu få tillgång till alla svenska domstolshandlingar via en nystartad sajt. Den dömdas adress finns också i handlingarna man kan beställa via den svenska sajten.

"Lexbase.se gör det möjligt för dig att söka på en person eller på ett företag för att se om de under de senaste 5 åren varit föremål för juridisk prövning", skriver företaget på sin webb.

Dokumenten som webbsidan presenterar innehåller samtliga uppgifter som myndigheterna registrerat om en person eller ett företag: vilken typ av brott, var brottet utfördes, straffvärdet, adresser och vilka försvarare och åklagare som var insatta i det aktuella ärendet.

Lexbase uppmuntrar sina användare att kolla upp bland annat hyresgäster, barnvakter, privatpersoner som säljer båtar och bilar, anställda, och hantverkare. Betalande kunder får också tillgång till en mobiltjänst som ger dem koll på om det finns några dömda brottslingar i deras omedelbara närhet.

Väcker kritik

– Jag tycker att den här tjänsten är fruktansvärd. Människor som har dömts och avtjänat sina straff vill bara komma tillbaka till samhället. Många jag träffar i mitt arbete sliter redan med att bli av med sitt förflutna och det här gör ju det arbetet svårare, säger Kristoffer Johansson från KRIS till P3.

Pontus Ljunggren vid Lexbase svarar på kritiken till P3.

– Vår tjänst dömer ju ingen utan sammanställer bara informationen. Och de domar som vi har i vår tjänst finns redan som offentliga handlingar så det är ju inga nya dokument. I synnerhet är det ju företag som vill kolla upp eventuella nyanställda och det vi gör är att göra den processen enkel.

Brott begågna av minderåriga eller domstolshandlingar som hemligstämplats kan inte hittas via sajten, som startats i dag. Slutdelen av en persons ID-nummer syns inte heller.

Än så länge finns det ingen motsvarande söktjänst i Finland.

Här finns artikeln på P3:s webb.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes