Hoppa till huvudinnehåll

Antiprotestlagar i Ukraina hävs

Demonstranter och kravallpolis i Kiev den 22 januari. Bild: AFP / Lehtikuva kiev

Ukrainas president Viktor Janykovitj har gått med på att häva en del av de kontroversiella anti-demonstrationslagar som antogs nyligen för att krossa proteströrelsen.

Presidenten gick också med på en amnesti för fängslade demonstranter, förutsatt att aktivisterna lämnar ockuperade ämbetsverk och river ner barrikaderna som de har byggt.

Samtidigt har premiärminister Mykola Azarov bett om avsked för att - som han sade - skapa möjligheter till att lösa krisen i landet på fredlig väg. Ett av demonstranternas krav har uttryckligen varit att Azarov avgår.

Oppositionsledaren, förre finansministern Arsenij Jatsenjuk tackade på måndagen officiellt nej till erbjudandet om att bli premiärminister i Ukraina.

Oklart om eftergifter räcker

Demonstranterna på självständighetstorget Majdan började jubla när nyheterna om slopandet av anti-demonstrationslagarna och premiärministerns avgång nådde dem.

Det är ändå oklart om de här eftergifterna från regimens sida räcker till för att lugna läget i landet, som har skakats av omfattande och allt mer våldsamma protester under ett par månader.

Aktivister hotade återigen att ockupera justitieministeriet om parlamentet inte når resultat.

Oppositionen kräver fortfarande att regeringen avgår och att presidentvalet tidigareläggs och man planerade en ny massdemonstration i Kiev i dag för att ge eftertryck åt kraven.

Regeringen försäkrade samtidigt att man inte kommer att införa undantagstillstånd, efter varningar från EU.

Oppositionsaktivister ockuperar en stor del av stadskärnan i Kiev. De ockuperar också regeringsbyggnader i åtminstone 10 av landets 25 regioner och det har förekommit våldsamheter i åtminstone tre städer utanför huvudstaden.

Läs också