Hoppa till huvudinnehåll

Docpoint börjar - se dessa tre

The Last Black Sea Pirates visas på Docpoint. Bild: BLISS® the last black sea pirates

En historia om en mobil blodgivningsstation i Ryssland. En annan om sjörövare i en naturskyddad vik i Bulgarien. Och pygméstammen som bor i regnskogen i Kongo som vi får lära känna och vi får möta deras kultur innan skogen avverkas och deras värld förintas. Dessa tre filmer får du inte missa på årets DocPoint.

Idag börjar dokumentärfilmsfestivalen DocPoint i Helsingfors. DoPoint är en av Nordens största dokumentärfilmsfestivaler. Tema för årets festival är kärnkraft. Det visas över 130 filmer under festivalen som pågår i sex dagar och börjar idag (28.1) och håller på fram till söndagen (2.2).

Forest of the Dancing Spirits

Bild: DocPoint forest of the dancing spirits

Linda Västriks dokumentär ”De dansande andarnas skog” skildrar landskapet och samhället hos pygméstammen Akafolket. På ett väldigt ickekolonialt vis ger hon en röst åt dem. Linda har levt tillsammans med pygméstammen i månader i den tropiska regnskogen i Kongo.

Akafolket lever på samma sätt som deras förfäder gjort i årtusenden. De har inte haft någon kontakt med kolonialism, kristendom och kapitalism, men nu hotar skogsavverkningen deras framtid. Men filmen är inte moraliserande och här viftas det inte med pekpinnar utan vi får lära känna ett folk och som tittar kommer man dem väldigt nära på ett mycket förtroligt sätt.Last of the Black Sea Pirates

Bild: BLISS® the last black sea pirates

En bulgarisk sjörövarhistoria med kapten, besättning, prinsessa och skatt. Men det är ingen påhittad historia utan en dokumentär och dessa pirater existerar faktiskt på riktigt i en vik i ett naturskyddat område i Bulgarien. Chefen, sjörövarkapen Jack och ett gäng småskurkar drömmer om att hitta den gömda guldskatten som skall vara begravd i närheten, i alla fall enligt gamla kartor och spågummor.

Men deras tillvaro hotas när premiärministerns bror vill bygga en semesteranläggning på den naturskyddade marken där de håller till. Regissören Svetoslav Stojanov sjörövardokumentär lämnar ingen oberörd.Blood

Bild: DocPoint docpoint 2014

I Ryssland betalar myndigheterna 850 rubel (19 euro) matpengar för en halv liter blod. Det är den enda inkomsten för många i Ryssland. Som en kringresande cirkus kör en mobil blodgivningsstation omkring på den ryska landsbygden till små, nästan övergivna byar och industristäder och samlar in blod. Och alla vill ge blod, allt från unga och gamla till arbetslösa och pernsionärer.

Det är hård kontroll på blodet och var tredje vecka upptäcks ett hiv-fall bland de som ger blod. Regissören Alina Rudnitskaja har gjort en svartvit och mycket vacker film om glädjen att få ge blod och att få ta emot blod.

Här är mer info om DocPoint 2014.