Hoppa till huvudinnehåll

Hörspelet Revisorn av Nikolaj Gogol

Folket fjäskar för Börje Lampenius i Gogols Revisorn. Han blir tagen för statens inspektör som man väntat på. Småstadens invånare och korrumperade byrokrater fjäskar för ”revisorn”, som inte är sen att dra nytta av situationen.

Nikolaj Gogol (1809-1852) är en av 1800-talets mest betydande ryska författare. I sina romaner och noveller beskriver han det ryska samhället, ofta med satiriska förtecken. Så också i pjäsen Revisorn, där en man på resa på landsorten blir tagen för statens inspektör som man väntar på och fruktar. Småstadens invånare och korrumperade byrokrater fjäskar för ”revisorn”, som inte är sen att dra nytta av situationen. Pengar, lyxlogi och borgmästarfruar – ingenting är gott nog för statens tjänsteman!

I rollen som den falske revisorn Iván Alexándrovitj Chlestakóv hör vi Svenska teaterns älskade stjärna Börje Lampenius (bilden ovan). Lampenius är också känd som filmskådespelare, schlagersångareoch som far till violinisten Linda Lampenius.

Göran Cederberg spelar revisorns tjänare Osip. Rollerna som stadens borgmästare och hans fru spelas av Radioteaterns långvariga medarbetare Eric Gustafsson och Gundel Henrikson. I birollerna kan man bland annat höra Nils Brandt och Carl Mesterton.

Pjäsen regisserades av Stig Törnroos, som länge arbetade vid Rundradions TV- och radioteater. År 1969 grundade Törnroos den finskspråkiga redaktionen vid Sveriges Radio. Törnroos har belönats av president Niinistö för sina insatser för att förbättra de finskspråkigas ställning i Sverige.

Pjäsen Revisorn heter i nyare översättningar Inspektionen.

Text: Katja Bargum

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet