Hoppa till huvudinnehåll

Hörspelet Revisorn av Nikolaj Gogol

Folket fjäskar för Börje Lampenius i Gogols Revisorn. Han blir tagen för statens inspektör som man väntat på. Småstadens invånare och korrumperade byrokrater fjäskar för ”revisorn”, som inte är sen att dra nytta av situationen.

Nikolaj Gogol (1809-1852) är en av 1800-talets mest betydande ryska författare. I sina romaner och noveller beskriver han det ryska samhället, ofta med satiriska förtecken. Så också i pjäsen Revisorn, där en man på resa på landsorten blir tagen för statens inspektör som man väntar på och fruktar. Småstadens invånare och korrumperade byrokrater fjäskar för ”revisorn”, som inte är sen att dra nytta av situationen. Pengar, lyxlogi och borgmästarfruar – ingenting är gott nog för statens tjänsteman!

I rollen som den falske revisorn Iván Alexándrovitj Chlestakóv hör vi Svenska teaterns älskade stjärna Börje Lampenius (bilden ovan). Lampenius är också känd som filmskådespelare, schlagersångareoch som far till violinisten Linda Lampenius.

Göran Cederberg spelar revisorns tjänare Osip. Rollerna som stadens borgmästare och hans fru spelas av Radioteaterns långvariga medarbetare Eric Gustafsson och Gundel Henrikson. I birollerna kan man bland annat höra Nils Brandt och Carl Mesterton.

Pjäsen regisserades av Stig Törnroos, som länge arbetade vid Rundradions TV- och radioteater. År 1969 grundade Törnroos den finskspråkiga redaktionen vid Sveriges Radio. Törnroos har belönats av president Niinistö för sina insatser för att förbättra de finskspråkigas ställning i Sverige.

Pjäsen Revisorn heter i nyare översättningar Inspektionen.

Text: Katja Bargum

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet