Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstadsregionen skippar utredningsman

Stadshuset i Jakobstad.
Arkivbild. Stadshuset i Jakobstad. Bild: YLE/Elin Nynäs stadshuset

På måndag ska alltså kommunerna Jakobstad, Larsmo, Pedersöre, Nykarleby, Kronoby och Evijärvi försöka slå fast hur utredningsarbetet ska gå till. Inför samarbetsnämndens möte har Jakobstad sänt ett utkast till de andra kommunerna.

Där framgår att det bland annat ska tillsättas en politisk styrgrupp samt sex arbetsgrupper med 12 personer i varje grupp. Någon utredningsman nämns inte men nog att man kan använda sig av experter.

- Vi har ju inte diskuterat frågan officiellt förr och det är först nu det blir allvar, säger stadsstyrelsens ordförande Jan-Erik Högdahl (SFP) i Nykarleby.

Bild: YLE/Patrik Enlund jan-erik högdahl

På tisdagen möttes stads- och kommundirektörerna för att förbereda måndagens möte. Totalt 72 personer i sex arbetsgrupper kan tyckas mycket och stadsdirektör Mikael Jakobsson sade efter mötet att man bantat sitt förslag. Men hur det nya förslaget till samarbetsnämnden ser ut är han förtegen om. Däremot bekräftar Jakobsson att man inte tänker ta in en utomstående utredningsman.

Tvivlar på att det blir fusion

Varken i Pedersöre eller Nykarleby har ledande politiker visat någon entusiasm för kommunutredningen. I Nykarleby säger Jan-Erik Högdahl att han tvivlar på att det blir någon fusion, men kanske man kan hitta fler samarbetsformer.

- Vi måste ju utreda och vem vet vad det kommer fram för positiva saker som vi kan ha nytta av, säger Högdahl.

Också Jakobstad har legat lågt och först nu i all tysthet sänt ett utredningsutkast till grannkommunerna.

Enligt Jakobstads förslag ska de sex arbetsgrupperna ta upp varsitt tema; vision och strategi, ekonomi och personal, administration och upphandling, mbt-samarbete, social- och hälsovård samt bildning och undervisning.

Kronoby åker till Karleby

Kronoby deltar i två utredningar. Nästa vecka träffas Karleby och Kronoby för att diskutera den utredningen. Det är Karleby stad som har bjudit in alla kommuner från Mellersta Österbotten samt Kronoby för att diskutera den kommande utredningen.

Första mötet hålls nästa veckas onsdagen 5 februari. Från Kronoby deltar kommundirektören och kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges presidier.