Hoppa till huvudinnehåll

Kvarkentrafiken har medvind

Kvarkensrådets direktör Mathias Lindström
Mathias Lindström är direktör för Kvarkenrådet Kvarkensrådets direktör Mathias Lindström Bild: Yle/Anna Ruda kvarkenrådet

Projektet med att utveckla Kvarkenstrafiken tog ett steg framåt förra veckan. Jose Anselmo TNT policy officer från Europakommissionen besökte Vasa och Umeå för att se hur projektet Kvarken Multimodal Link framskrider. Enligt Kvarkensrådets direktör Mathias Lindström tyckte Anselmo om vad han såg.


- Han är jättepositiv och vårt projekt nämns i positiva ordalag i kommissionen. Vårt projekt innehåller just de element som man efterlyser i kommissionen, säger Lindström.

Inte bara en ny färja

Kvarken Multimodal Link projektet innebär inte bara att försöka få en ny färja till Kvarken. Inom projektet ska också hamnarna och logistiksystemet effektiveras och Kvarkenregionen ska placeras på EU-kartan.

- Vi är ju två starka regioner i Finland och Sverige och genom att koppla ihop regionerna på ett vettigt sätt så har vi bra möjligheter att utveckla Kvarkensregionen som en av de mest framgångsrika i hela Europa, säger Lindström.

I slutet av 2015 ska den första delen av projektet vara avslutat.

Ingen dragkamp

Lindström påpekar att eftersom Umeå och Vasa inte ligger i samma land finns ingen regional dragkamp mellan regionerna.

- Om vi kan se till att vi knyter ihop våra transportnätverk över fyra länder så skapar vi helt andra möjligheter till samverkan också för näringslivet eftersom de får bättre möjligheter att få ut sina varor, säger Lindström

Lindström lyfter också fram samarbete inom kultur, sjukvård och utbildning.

- Vi kan ju skapa en ny arbetsmarknad för mänskor i regionen, säger Lindström.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten