Hoppa till huvudinnehåll

Malenami: All mobbning gör ont

Malena Björndahl har blivit utsatt för mobbning. Bild: Malenami.com malena björndahl

Efter Timo Rätys uppmärksammade mobbningsdom och nyheten om att unga tjejer utsatts för nätmobbning är ämnet mobbning återigen på tapeten. Bloggaren Malena Björndahl har själv blivit utsatt.

Malena Björndahl driver en av Svenskfinlands mest populära livsstilsbloggar och är mer känd bland sina läsare som Malenami. Hon har själv mobbats både på högstadiet och på nätet. Hon har också följt med debatten de senaste dagarna. Hon tycker att det är viktigt att frågan lyfts upp.

När de spottade på mig på ett disco och dödshotade mig kunde jag inte hålla mig längre.

- I högstadiet blev jag jättemobbad av äldre tjejer. De skrev massa saker på toan och den fick målas om. När de spottade på mig på ett disco och dödshotade mig kunde jag inte hålla mig längre utan cyklade hem allt vad jag orkade och berättade för mamma och pappa.

Efter att Malena vågat berätta avtog mobbningen lite.

- Det var skönt att det togs på allvar från skolan med olika möten, även om mobbningen inte slutade säger Malena.

Men ska man skilja på olika typer av mobbning eller är till exempel nätmobbning och skolmobbning samma sak?

- Mobbning som mobbning, allt känns likadant. Jag kommer ihåg när jag började blogga för fem år sen, då skrevs det massa kränkande om mig på en annan blogg.

Det som Malena tyckte var mest skrämmande var att det den här gången var vuxna kvinnor som gav sig på henne.

Revansch inte det viktigaste

I höstas utsattes Malena återigen för kränkningar på nätet, men den här gången var det en yngre man som skrev om både henne och hennes familj på bloggen.

- Då var det faktiskt en kvinnlig kommissarie som läste min blogg som kontaktade mig och tyckte jag skulle polisanmäla. Det var häftigt!

Malena driver nu en framgångsrik blogg och har på så sätt fått revansch på sina högstadiemobbare. Men revanschen är inte det viktigaste. Malena har inte känt behovet och vill helst inte ha någon kontakt alls med de som kränkte henne.

- Men jag tror att det är viktigt att de som mobbar minns att den de utsätter också växer upp. Jag skulle kunna hänga ut mina mobbare, men det vill jag såklart inte avslutar Malena Björndahl.

TEXT: ASTRID BÄCK