Hoppa till huvudinnehåll

På fredag smäller det: Umeå2014

Konceptbild över invigningsceremonin för Umeå 2014
Burning Snow är den officiella invigningsceremonin för Umeå2014 (konceptbild) Konceptbild över invigningsceremonin för Umeå 2014 Bild: Benita Winkler/phase7, Berlin invigningsceremoni

På fredag går startskottet för Umeås tid som europeisk kulturhuvudstad. Programåret är ett stort lyft för Umeå och den omkringliggande regionen och även Österbotten kan dra nytta av den internationella strålglansen.

- Vi får gäster från största delen av Europa, ja ända från Seychellerna, säger Cathrin Alenskär, chef för internationellt arbete, Umeå kommun.

350 särskilt inbjudna gäster är på kommande till invigningen. Under året torde turistströmmarna till Umeå också vara strida. Bland annat listar reseguiden Lonely Planet Sverige på sin Top 10-lista över resmål för i år. Det här bland annat tack vare Umeå och kulturhuvudstadsåret.

- Det är fantastiska spin off-effekter som det här får, säger Alenskär om den storsatsning som Umeå gjort.

En av deltagarna i invigningen är Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa. Han ser fram emot att se resultaten av det tema som Umeå har satsat på: kulturdriven tillväxt.

- Det ska också bli intressant att se hur det speglas också över till Vasa, eftersom vi i mångt och mycket har en gemensam region över Kvarken. Det ses i kommunikationssamarbetet och börjar också ses inom universitetssamarbetet.

Cathrin Alenskär lyfter fram gemensamma EU-projekt som drivs mellan länderna. Ett av dem är Selling, ett försök att stötta kulturella och kreativa näringar i Kvarkenområdet.

Se också: Webbplatsen för Kulturhuvudstaden Umeå 2014

Läs också