Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainas premiärminister avgår

Mykola Azarov. Bild: AFP / Lehtikuva mykola azarov

Ukrainas premiärminister Mykola Azarov har avgått. Han meddelade att han avgår när parlamentet öppnade sin extra session i dag.

Azarov motiverar sin begäran om avsked med att han vill underlätta möjligheterna att nå en lösning på den politiska krisen i landet. Han kallar sitt avsked en "socialpolitisk kompromiss". Enligt bedömare kan hans avgång öppna nya politiska möjligheter till att lösa krisen, som har pågått i två månader.

- Jag har personligen fattat beslutet att be presidenten godkänna min avskedansökan. Min avsikt är att möjliggöra nya politiska kompromisser för att lösa konflikten på fredlig väg, sade Azarov och tillade att landets ekonomiska och sociala utveckling hotas av läget i landet.

Azarov utsågs till premiärminister första gången år 2010 när Viktor Janukovytj vann presidentvalet. Hela regeringen avsattes i december efter att demonstrationerna hade brutit ut. Azarov utsågs ändå på nytt till premiärminister när den nya regeringen tillsattes.

Långvariga demonstrationer

Demonstrationerna i Ukraina bröt ut för snart två månader sedan efter att landets ledning hade dragit sig ur ett planerat samarbetssavtal med EU. En stor del av befolkningen vill närma sig EU, medan andra är mera måna om att hålla goda relationer till Ryssland. De regimkritiska och EU-sinnade demonstranterna har samlat hundratusentals människor bakom sina krav i huvudstaden Kiev. Under den senaste tiden har demonstrationerna spritt sig också i andra delar av landet. Demonstrationerna har också blivit allt våldsammare och krävt flera dödsoffer.