Hoppa till huvudinnehåll

Vöråelever kräver en skolkurator till

Maria Hagberg och Jenny Renqvist har fått nog. De vill inte att kommunens 800 elever ska tvingas samsas om en skolkurator Bild: Yle/Sofi Nordmyr jenny renqvist

Nu kräver elever i Vörå att kommunen anställer en till skolkurator. Abiturienterna Jenny Renqvist och Maria Hagberg anser inte att en skolkurator räcker till för kommunens tolv skolor och omkring 800 elever.

- Vi har haft otroligt stort behov av en skolkurator och vi vill inte att det ska vara svårt att få tid hos kuratorn, säger Hagberg.

- Barn och ungdomars problem kan växa otroligt snabbt - då ska de inte behöva stå i kö till skolkuratorn, säger Renqvist.


Renqvist har själv erfarenhet av att stå i kö till kuratorn, beroende på hur akut fallet har varit har hon kunnat få vänta uppemot två veckor på att få träffa skolkuratorn.

Därför startade de två en namninsamling i lördags för att få kommunen att anställa en till kurator. Igår eftermiddag hade 150 personer skrivit på insamlingen på nätet. De ska också föra fysiska namnlistor till skolorna.

Ny lag på gång om elevvården

Just nu håller man på och arbetar fram en ny lag kring elevvården vid de finländska skolorna. Lagen ska vara klar i april och träda i kraft den första augusti.

- Jag vill vänta och se vad lagen säger innan jag kan gå och lova en till skolkurator, säger bildningschef Helena Emaus i Vörå.

Har skolkuratorn för mycket jobb?

- Det kan jag inte svara på, det måste du fråga av skolkuratorn själv.

Det finns jobb inom elevvården

Sent på dagen når vi vikarierande skolkuratorn Maria Määttä i Vörå per telefon. Hon har fullspäckade dagar och säger att det kan vara svårt att hinna med allt.

- Jag försöker alltid att prioritera men geografiskt sett kan det vara svårt om jag befinner mig till exempel vid Särkimo skola i Maxmo och skulle behövas akut i Vörå centrum

I det fallet handlar det om en sträcka på tjugo kilometer.

Behövs det en till skolkurator i Vörå?

- Det vet jag inte om jag kan uttala mig om men visst finns det en hel del jobb och ibland kan jag känna att jag inte räcker till.

Här finns namninsamlingen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten