Hoppa till huvudinnehåll

Följ med när Yle Åboland testar långfärdsskrinningUnder onsdagsmorgonen träffade Yle Åboland långfärdsskrinnarna Henrik Kronholm och Bengt-Johan Skrifvars ute på isen utanför Åbo.

Henrik Kronholm har hållit på med långfärdsskrinning i drygt tio år och han har också gått ledarkurser i långfärdsskrinning.

Bengt-Johan Skrifvars är inne på sin andra säsong som långfärdsskrinnare och han menar att han nu relativt lätt klarar sträckor på upp till 40 kilometer, men påpekar samtidigt att det är lättare att skrinna flera kilometer jämfört med att skida samma sträcka.

Henrik Kronholm och Bengt-Johan Skrifvars. Bild: Yle/Philip Stenkula bengt-johan skrifvars

På föreningen Finlands Långfärdsskrinnares webbplats hittar du mer information om långfärdsskrinning, issäkerhet och klubbaktiviteter.

Föreningen ordnar kurser både på nybörjarnivå ända upp till ledarkurser. På ledarkursen utbildas man i orientering, iskunskap och att slipa skridskorna. Dessutom ingår även en del som enbart handlar om säkerhet, där man bland annat testar att simma i en vak för att veta vad man ska göra om man går genom isen.

Finlands Långfärdsskrinnare har över 2500 medlemmar och har bland annat verksamhet i huvudstadsregionen, Borgå, Åbo, Raumo, Tammerfors och Lahtis.