Hoppa till huvudinnehåll

Gröna har enda kvinnliga kandidaten för europeisk toppost

Bild: BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN keller

De europeiska partierna håller som bäst på att vaska fram så kallade toppkandidater i valet till Europaparlament. Toppkandidaterna lyfts fram som kandidater för att leda Europa efter valet i maj. De europeiska gröna presenterade i dag sina kandidater för de ledande posterna i EU-kommissionen.

Efter en omröstning på internet blev det klart att de grönas toppkandidater är den franske bonden och medborgaraktivisten José Bové och den tyska europaparlamentarikern Ska Keller. Keller är 32 år gammal och hittills den enda kvinnan som är kandidat till den europeiska topposten.

Migrationsfrågor viktiga

−Jag arbetar mycket med migrationsfrågor och med dem som behöver få skydd i Europa. Jag sysslar med handelspolitik och biståndsfrågor, men vill få ett ungt perspektiv på europeisk politik, säger Franziska Keller eller Ska Keller som hon kallas i en intervju för Yle Nyheter. Jag frågar henne hur hon skulle vara som kommissionsordförande.

−Jag önskar att kommissionsordföranden var en kvinna och att hon skulle vara öppen för idéer utifrån och inte bara lyssna på de europeiska regeringscheferna, säger Keller.

Som medkandidat har hon på grönt manér en parhäst och det är den franske fårfarmaren José Bové. Han är känd som globaliseringsmotståndare och för sin civila olydnad, bland annat med aktioner mot hamburgarkedjan McDonalds.

Hassi nöjd

Den finländska gröna europaparlamentarikern Satu Hassi var mycket nöjd över de kandidater som vann nätomröstningen.

−De är mycket bra kandidater och det blir en intressant kontrast mellan de gröna toppkandidaterna och de större partiernas toppkandidater som alla är äldre herrar och alla representerar etablissemanget, säger Hassi.
Själv har Hassi arbetat med Keller och rest till Mexiko med henne flera gånger för att försöka utöva påtryckning mot de mexikanska myndigheterna för att utreda mordet på den finländske medborgaraktivisten Jyri Jaakkola.

Röjer ny mark

Bové och Keller valdes bland fyra uppställda kandidater i en alleuropeisk omröstning på webben där alla över 16 år fick delta. Sammanlagt deltog bara drygt 22 600 personer i webbomröstningen, vilket var en besvikelse för arrangörerna. Men de säger att de röjer ny mark för den europeiska demokratin. Amelia Andersdotter från Piratpartiet i Sverige sitter i den gröna europeiska gruppen i Europaparlamentet.

−Internet är ett verktyg som man kan använda för att få mer direktmedverkan av medlemmar och politiskt aktiva i en intern valprocess, säger Amelia Andersdotter.

Vad tycker du om hela systemet med att ha europeiska toppkandidater för till exempel posten som ordförande för EU-kommissionen?

−Problemet är att vi inte har gemensamma politiska debatter i den Europeiska unionen så det är jättesvårt för människor att förstå vilken typ av ledarskap det är de förväntas backa upp och varför de ska backa upp det ledarskapet, anser Amelia Andersdotter. Hon anser att EU lider av ett enormt ledarskapsunderskott under de senaste tio åren.

Så om man tittar på det här systemet med de europeiska toppkandidaterna som de olika europeiska partierna lyfter fram så är det ett embryo till en europeisk debatt som du säger att saknas eller är det här bara fånigt?

−Det är i och för sig aldrig fånigt att man försöka illustrera den makt som faktiskt finns och som utövas från Bryssel. Normalt borde vi ha en starkare diskussion i medlemsländerna om vad det är som händer i Bryssel och vilket ledarskap som finns eller som inte finns där, anser Andersdotter. Hon menar att problemet är att medlemsstaterna har sina egna maktkoncentrationer i sina huvudstäder som inte har något intresse av att illustrera det.

−Så det där är liksom en kamp mellan det europeiska samarbetet och politikernas egenintresse i medlemsstaterna av att inte bli för hårt ifrågasatta för det de gör här i Bryssel, säger europaparlamentarikern Amelia Andersdotter som sitter i den gröna gruppen i Europaparlamentet.

Verhofstadt är toppkandidat för kommissionsordförandeposten

De europeiska liberalerna ALDE utser sina toppkandidater vid en kongress på lördag. Det är redan nu klart att den tidigare belgiske premiärministern Guy Verhofstadt är toppkandidat för kommissionsordförandeposten, men för andra poster står nuvarande eurokommissionären Olli Rehn till förfogande. I Alde sitter Centern och Svenska folkpartiet från Finland.

Europeiska folkpartiet EPP där Samlingspartiet och Kristdemokraterna från Finland är medlemmar ska välja sin toppkandidat i Dublin den 6-7 mars. EPP är den största gruppen i det nuvarande Europaparlament. I spekulationerna har till exempel nämnts Irlands taoiseach (premiärminister) Enda Kenny, den franske EU-kommissionären Michel Barnier, Luxemburgs tidigare premiärminister Jean-Claude Juncker och Finlands statsminister Jyrki Katainen.

Socialisterna och demokraterna i Europa kommer att välja Europaparlamentets talman tysken Martin Schulz till sin toppkandidat vid en partikongress i Rom i februari.

Gruppen Europeiska enade vänstern har redan valt den grekiske oppositionspolitikern Alexis Tsipras som sin toppkandidat.

Många ytterhöger- och populistpartier är skeptiska till hela systemet med toppkandidater.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes