Hoppa till huvudinnehåll

Nicaragua: Lagförändring à la Ortega

Bild: Jeffrey Arguedas / EPA daniel ortega

Nicaragua häver begränsningarna för presidentens mandatperioder. Enligt oppositionen hotar den här grundlagsförändringen demokratin.

Förslaget till en förändring av grundlagen, som godkändes med god marginal i nationalförsamlingnen, innebär att den sittande presidenten Daniel Ortega kan ställa upp för omval en fjärde gång. Hans Sandinistparti har en överväldigande majoritet i nationalförsamlingen. Partiet hävdar att landet, som hör till de fattigaste i regionen, behöver politisk stabilitet för att lösa sina problem.

Skräddarsydd lag

Oppositionen anser att grundlagsförändringen utgör ett hot mot demokratin och att den är skräddarsydd för att Ortega ska vinna nästa presidentval år 2016. I och med den här lagförändringen slopas också kravet på att den segrande kandidaten måste få minst 35 % av rösterna för att bli vald till president. I framtiden räcker det med att få flest röster.

"Ortega for ever"

Ortega kom till makten efter att hans gerillarörelse hade störtat den tidigare diktatorn Anastasio Somoza år 1979. Han valdes till president första gången år 1985. Till sin andra presidentperiod blev han vald år 2007 och fick sedan år 2011 tillstånd av högsta domstolen för att ställa upp för en tredje period. Oppositionen beskyller den kontroversielle Ortega för att använda sig av tvivelaktiga förändringar i lagstiftiningen för att hålla sig kvar vid makten