Hoppa till huvudinnehåll

Renare gaser från krematoriet i Esbo

Kremering av avlidna
Krematoriet i Esbo blir det andra krematoriet som installerar ett reningssystem. Kremering av avlidna Bild: Yle kremering,likkista

I höstas inleddes en totalrenovering av Esbo kapell och krematorium. Det handlar bland annat om att göra krematoriet mer miljövänligt. Nu har arbetet framskridit så långt att både kapellet och krematoriet måste stänga sina dörrar.

Från och med den 14:e februari ska kremeringarna skötas i huvudstadsregionens andra krematorier. Välsignelserna kommer att skötas i första hand av kappellet i Klockmalm.

De närmaste krematorierna ligger på Sandudd, i Malm och i Furumo. Men Göran Fagerström som är vd för Krematoriestiftelsen tror att Sandudd får ta emot de flesta kremeringar från Esbo.

- Det är en fråga om avstånd och transport. Transportkostnaderna är dessutom ganska höga så största belastningen kommer att vara på Sandudd. Det tror jag säkert, säger Fagerström.

Samma sak konstaterar man vid Furumo krematorium.

- Jag antar att största delen sköts på Sandudd. Vi kan ju inte veta på förväg om några kremeringar kommer till oss men det är ändå osannolikt för det är så lång väg från Esbo till Furumo, säger Jyrki Heiskanen som är kremerare vid Furumo krematorium i Vanda.

Vid krematoriet i Furumo sköter man för tillfället Sandudds kremeringar då det krematoriet är stängt för renoveringsarbeten sedan förra vintern.

Göran Fagerström säger att krematoriet kommer att öppna i tid, den 17:e februari alltså genast efter att Esbo krematorium stänger sina dörrar.

Miljövänligare krematorier skyddar Östersjön

Esbo krematorium kommer att få en ny reningsapparatur som filtrerar föroreningar och kvicksilver från bränngasen. Samma reningssystem har installerats vid Sandudds krematorium som kan stoltsera med att vara det första miljövänliga krematoriet i Finland.

Finland godkände i fjol nya rekommendationer för att skydda Östersjön och det här tvingar också krematorierna att bli mer miljövänliga.

I andra nordiska länder är reningsapparaturen vanlig. En av orsakerna till att Finland släpar efter i den här utvecklingen är att apparaturen är väldigt dyr.

Renoveringen av kapellet och krematoriet i Esbo förväntas kosta närmare 7 miljoner euro.

Läs också