Hoppa till huvudinnehåll

Stadens konstskatter till allmän beskådan i Hangö

Jennika Friman gillar för att "jag känner igen från hvc". Bror-Gösta Fohlin: Stilleben med två flaskor och körsbär.
Jennika Friman gillar den här tavlan av Bror-Gösta Fohlin för att hon känner igen den från Hangö hvc. Jennika Friman gillar för att "jag känner igen från hvc". Bror-Gösta Fohlin: Stilleben med två flaskor och körsbär. Bild: Yle/ Bubi Asplund gallerier t.f. direktör för kultur och medborgarverksamhet i hangö

En del av Hangö stads konstskatter hänger vanligtvis i tjänstemännens rum och en stor del av konstverken har Hangöborna inte möjlighet att se. Nu ska det bli ändring på den saken. En ny utställning med en del av stadens stora konstskatt öppnar idag (29.1) i stadshusgalleriet.


Enligt Jennika Friman, tf. direktör för kultur- och medborgarverksamhet, föddes idén om att visa upp stadens konstverk för allmänheten kring kaffebordet.

- Vi blev inspirerade av när slottets konstverk ställdes ut på Ateneum i Helsingfors.

Hangö stad äger mycket konstverk. En del är donationer medan andra är inköpta under årens lopp. Många av verken pryder vanligtvis väggarna i tjänstemännens rum men också på offentliga platser såsom hälsovårdscentralen och i festsalens foajé.

Anna von Blaschké: Drottningberg
Anna von Blaschks tavla Drottningberg finns att se på utställningen. Anna von Blaschké: Drottningberg Bild: Yle/ Bubi Asplund gallerier

Blandutställning om Hangö och havet

På utställningen i stadshusgalleriet får inte alla konstverken plats. Men 27 verk med blandade teman finns till allmän beskådan. Konstnären Heikki Kukkonen har hjälpt till med att välja ut konstverken och det var också hans idé att det skulle bli en blandutställning.

Jennika Friman, t.f. direktör för kultur- och medborgarverksamhet.
Jennica Friman är tf. direktör för kultur- och medborgarverksamhet i Hangö. Jennika Friman, t.f. direktör för kultur- och medborgarverksamhet. Bild: Yle/ Bubi Asplund gallerier t.f. direktör för kultur och medborgarverksamhet i hangö

- Många verk handlar om Hangö och sjölivet, berättar Jennika Friman.

Bland andra konstnärerna Jeja Roos, Hardy Strid, Erwin Günther, Bror Gösta Fohlin, Joe Gripenberg och Mona Leo är med i utställningen. Konstnärerna är lokala eller västnyländska.

Utställningen öppnas onsdagen 29.1 kl. 18 och är därefter öppen under kulturbyråns öppethållningstider kl. 12-16 samt tisdagar till kl. 18 och under veckoslutet 15-16.2 kl. 12-16.

Utställningen är öppen till 21 februari.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland