Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Detaljer, dörrar och dekorationer

Dekorativa låsmekanismer på växthuset
Dekorativ låsmekanism på växthuset Dekorativa låsmekanismer på växthuset Bild: YLE/Strömsö susanna ström-wilkinson

Växthusets dörrar görs även de av glas, men för att varken människor eller djur ska göra sig illa, läggs armeringsjärn som ett slags galler för glaset. Dörrlåsen a la Jim och Johan, är innovativa och dekorativa uppfinningar som både är roliga att se och använda.

Den lilla enkla gaveldörren
På gaveln av växthuset, mitt i panelen, har vi lämnat en öppning för en dörr - den lilla dörren. Den här dörren tillverkar vi på enklaste sätt genom att rada panelbrädor bredvid varandra, spika fast tre stycken tvärgående reglar och skruva fast ett järn som strävar upp dörren uppifrån gångjärnssidan och diagonalt ner mot hörnet.

Gångjärn med runda former
Johan svetsar till ett par gångjärn av järn. Själva gångjärnsdelen finns att köpa i byggvaruhandeln, de finns i olika storlekar och används främst när man svetsar och gör järndörrar. I vardera gångjärnsdel svetsas en halvcirkelformad platta på plats. När gångjärnet sätts ihop bildar det en rund och mjuk form.

Armeringsgaller ökar säkerheten
Folk och djur måste skyddas från de stora glasytorna. Vi kapar vanligt armeringsgaller till passligt format, svetsar fast flatjärnsbitar på strategiska ställen och skruvar fast gallren rakt i fönsterbågen som skydd.

Rejäla dörrar av glas på framsidan
Glas och fönsterarbetet avslutas med ett par rejäla dörrar mitt på framsidan av växthuset. Vi gör dörrarna av två exakt likadana fönster som vi använt för väggarna, dörrhålet blir tre meter brett. Dörrarna skruvar vi sedan provisoriskt fast i stommen. På dem skruvar vi fast armeringsgaller med extra många däcksbultar. Gallren på sidorna om dörröppningen förstärker vi också med extra många skruvar. Johan svetsar fast gångjärn direkt på gallerdelarna. De provisoriska skruvarna som höll fast dörrarna av fönster tas bort och så har vi två stora dörrar på framsidan av växthuset.

Dörrknecktar ger inte efter för väder och vind
De stora dörrarna skall antingen vara helt stängda eller helt öppna, 1,5 meter breda och 2 meter höga dörrar går inta att ha på glänt hur som helst i blåsten.
För att hålla dörrarna öppna gör vi ett par ett par dörrknecktar i flatjärn som skruvas fast i syllen. När dörren öppnas ger dörrkneckten efter, dörren glider över och hakas fast. När dörrarna skall stängas trycker man bara ner dörrkneckten med foten och dörren går att stänga.

Blommande lås för de stora dörrarna
För att dörren skall hållas stängd behövs också en mekanism. Lösningen blev en 30 cm lång gängstång. I den ena ändan av gängstången gör Jim en plåtblomma.
Plåten till blomman skärs ut ur olika färgs plåttunnor, formas till blad och bockas för att passa på gängstången. 5 cm inpå gängstången svetsades en bricka fast. I gängstången klämdes bladen fast mellan brickan och en stor träkula. För att hålla dörren stängd skjuts gängstången in genom ett hål. Hålet borrade vi mitt mellan dörrarna och genom balken som stöder upp stommen på växthuset. Blomman trycker fast dörrarna från utsidan och en mutter håller fast gängstången på insidan.

Handtag
Till den lilla dörren i gaveln gjordes också ett handtag med runda former. Två cirklar i 5 mm tjock plåt med rör mellan sattes ihop. Ett tjockt rör skruvades fast rakt i dörren och fungerar som axel. Det tunnare röret med de runda hantaget snurrar i det tjockare röret och fungerar som både som handtag och som dörrstoppare.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.

 • Återvinn verkstadsmaterial och idéer

  Möbler, skrot, metall och trä kan bli nya kreationer.

  Jim Björnis tips på hur du tar till vara arkitektoniska lösningar samt gamla möbler, skrot, metall och trä som du kan förvandla till nya kreationer.