Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Detaljer, dörrar och dekorationer

Dekorativa låsmekanismer  på växthuset
Dekorativ låsmekanism på växthuset Dekorativa låsmekanismer på växthuset Bild: YLE/Strömsö susanna ström-wilkinson

Växthusets dörrar görs även de av glas, men för att varken människor eller djur ska göra sig illa, läggs armeringsjärn som ett slags galler för glaset. Dörrlåsen a la Jim och Johan, är innovativa och dekorativa uppfinningar som både är roliga att se och använda.

Den lilla enkla gaveldörren
På gaveln av växthuset, mitt i panelen, har vi lämnat en öppning för en dörr - den lilla dörren. Den här dörren tillverkar vi på enklaste sätt genom att rada panelbrädor bredvid varandra, spika fast tre stycken tvärgående reglar och skruva fast ett järn som strävar upp dörren uppifrån gångjärnssidan och diagonalt ner mot hörnet.

Gångjärn med runda former
Johan svetsar till ett par gångjärn av järn. Själva gångjärnsdelen finns att köpa i byggvaruhandeln, de finns i olika storlekar och används främst när man svetsar och gör järndörrar. I vardera gångjärnsdel svetsas en halvcirkelformad platta på plats. När gångjärnet sätts ihop bildar det en rund och mjuk form.

Armeringsgaller ökar säkerheten
Folk och djur måste skyddas från de stora glasytorna. Vi kapar vanligt armeringsgaller till passligt format, svetsar fast flatjärnsbitar på strategiska ställen och skruvar fast gallren rakt i fönsterbågen som skydd.

Rejäla dörrar av glas på framsidan
Glas och fönsterarbetet avslutas med ett par rejäla dörrar mitt på framsidan av växthuset. Vi gör dörrarna av två exakt likadana fönster som vi använt för väggarna, dörrhålet blir tre meter brett. Dörrarna skruvar vi sedan provisoriskt fast i stommen. På dem skruvar vi fast armeringsgaller med extra många däcksbultar. Gallren på sidorna om dörröppningen förstärker vi också med extra många skruvar. Johan svetsar fast gångjärn direkt på gallerdelarna. De provisoriska skruvarna som höll fast dörrarna av fönster tas bort och så har vi två stora dörrar på framsidan av växthuset.

Dörrknecktar ger inte efter för väder och vind
De stora dörrarna skall antingen vara helt stängda eller helt öppna, 1,5 meter breda och 2 meter höga dörrar går inta att ha på glänt hur som helst i blåsten.
För att hålla dörrarna öppna gör vi ett par ett par dörrknecktar i flatjärn som skruvas fast i syllen. När dörren öppnas ger dörrkneckten efter, dörren glider över och hakas fast. När dörrarna skall stängas trycker man bara ner dörrkneckten med foten och dörren går att stänga.

Blommande lås för de stora dörrarna
För att dörren skall hållas stängd behövs också en mekanism. Lösningen blev en 30 cm lång gängstång. I den ena ändan av gängstången gör Jim en plåtblomma.
Plåten till blomman skärs ut ur olika färgs plåttunnor, formas till blad och bockas för att passa på gängstången. 5 cm inpå gängstången svetsades en bricka fast. I gängstången klämdes bladen fast mellan brickan och en stor träkula. För att hålla dörren stängd skjuts gängstången in genom ett hål. Hålet borrade vi mitt mellan dörrarna och genom balken som stöder upp stommen på växthuset. Blomman trycker fast dörrarna från utsidan och en mutter håller fast gängstången på insidan.

Handtag
Till den lilla dörren i gaveln gjordes också ett handtag med runda former. Två cirklar i 5 mm tjock plåt med rör mellan sattes ihop. Ett tjockt rör skruvades fast rakt i dörren och fungerar som axel. Det tunnare röret med de runda hantaget snurrar i det tjockare röret och fungerar som både som handtag och som dörrstoppare.