Hoppa till huvudinnehåll

"Y-tågen inte problemkällan på kustbanan"

Y-tåg på Karis järnvägsstation
Y-tåg på Karis järnvägsstation Bild: Yle / Linus Westerlund lokatåg

Y-tågets närvaro i Karis och Ingå kan avgöras nästa vecka, då Kommunikationsministeriet ska fatta sitt beslut om sträckan.

Om VR får sin vilja igenom kommer Y-tåget från och med augusti i år inte längre att gå till Karis, utan kommer att stanna i Sjundeå. Motiveringen till det här är bland annat att Y-tåget försenar övriga trafiken på Kustbanan. Med ett tåg mindre på sträckan Kyrkslätt-Karis skulle punktligheten för övriga tåg på Kustbanan, enligt VR, förbättras avsevärt.

Men enligt statistik som VRLeaks lyft fram är det snarare Intercity2-tågen på Kustbanan som vållar problem. Andelen förseningar orsakade av Y-tåg är försvinnande liten - bara en halv procent av den totala mängden förseningar på Kustbanan - enligt förseningsstatistik från Trafikverket från perioden 1.10 - 31.12.2013.

På Kommunikationsministeriet tar man den här informationen med ro.

- Vi ser på den stora helheten. Såklart påverkar all information, men främst tittar på vi trafiksystemet och hur det smartast fungerar.

Det säger Tero Jokilehto, specialsakkunnig och enhetschef vid Trafikpolitiska avdelningen och Transportmarknaden på Kommunikationsministeriet. Han hoppas att beslut angående Y-tåget ska kunna fattas inom loppet av nästa vecka.

Huruvida VR fört Kommunikationsministeriet bakom ljuset vill Jokilehto inte kommentera.

- Vi spekulerar inte i olika uppgifters sanningshalt. Vi bedömer dem i lugn och ro, och ser sedan över helheten ur våra utgångspunkter.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland