Hoppa till huvudinnehåll

Kulturfonden försöker köpa finsk goodwill

Thomas Rosenberg
Thomas Rosenberg Bild: SFP thomas rosenberg

- Svenska kulturfondens Guggenheim-satsning på en halv miljon euro handlar om att man vill köpa goodwill på finskt håll.

Det säger Thomas Rosenberg, som för 10 år sedan jobbade med Kulturfondens framtidsprojekt. Enligt Rosenberg har också den breda finska allmänheten de senaste åren fått upp ögonen för att Kulturfonden har en betydande förmögenhet, vilket också har lett till en del avundsjuka och gliringar från finskt håll.

- Kulturfondens ledning är medveten om den finska kritiken och därför öppnar man nu också plånboken för projekt som inte är renodlat finlandssvenska.

Är det inte bra med finsk goodwill när det blåser snåla språkliga vindar?

Vi sitter så förbannat trångt på många håll och behöver minsann de här pengarna själva.
- Det blåser snålt och det finns hur många finlandssvenska hål som helst att sätta de här pengarna i. Listan är lång. De finlandssvenska behoven är enorma. Vi sitter så förbannat trångt på många håll och behöver minsann de här pengarna själva.


Vad borde Kulturfonden då satsa på?

- Brages pressarkiv är hotat just nu och den finlandssvenska utbildningssektorn är av största betydelse för Svenskfinlands framtid, bara för att nämna några exempel. Men nya finlandssvenska hål uppstår hela tiden, säger Rosenberg.

Varför inte satsa på Guggenheim?

- Om man tar ett steg åt sidan kan man bara förvåna sig över Kulturfondens Guggenheimplaner, säger Rosenberg. Det är ett prestigeprojekt och storhetsvansinne. Med sunt bondförnuft borde man förstå att det är långt utanför Kulturfondens kärnuppdrag. Kulturfondens finns uttryckligen till för att säkerställa och upprätthålla finlandssvensk kultur och man skall ha ganska mycket fantasi för att få Guggenheimprojektet till det.

Thomas Rosenberg ogillar at Kulturfonden ”fjäskar” och försöker köpa finsk goodwill. Han tycker att Kulturfondens ledningen borde ha kurage att säga att vi behöver pengarna själva.

Har Kulturfondens ledning inte det kuraget?

- Nej, det tycker jag inte, säger Thomas Rosenberg.

Ett litet bidrag för kulturen.
Obs debatt frågar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes