Hoppa till huvudinnehåll

Slovenien ifrågasätter Patriabeslut

Sloveniens premiärminister Janez Jansa
Janez Janša. Sloveniens premiärminister Janez Jansa Bild: EPA jansa

I Slovenien förundrar man sig över det finländska tingsrättsbeslutet att inte döma Patrias tidigare ledning för mutbrott i affärerna med stridsvagnar.

Motståndare till den förre slovenske premiärministern, Janez Janša, säger att beslutet är märkligt eftersom det står helt klart att Jansa tagit emot stora mängder mutor - det har domstolar både i Slovenien och Österrike slagit fast.

Det här säger en journalist på tidningen Mladina, Borut Mekina, som Yles finska nyheter har talat med.

Janša är dömd till två års ovillkorligt fängelse för tagande av muta, men han är på fri fot i väntan på beslut från en appelationsdomstol.

"Den finländska domen inverkar inte"

Också statsåklagaren i Slovenien är överraskad över den finländska tingsrättens Patria-dom.

Åklagaren Andrej Ferlinc säger till Yles finska nyheter att han var beredd på många olika alternativ, men domen kom ändå som en överraskning för honom.

Ferlinc tror inte att domen i Finland har någon inverkan på den pågående behandlingen av fallet i appelationsdomstolen i Slovenien.

- Varje insitution är självständig och utreder de bevis som har samlats in i bägge länderna. De svarande i Slovenien är andra än de i Finland och åtalas där för andra brott, säger Ferlinc.

Tingsrätten i Tavastehus beslöt på torsdagen att Patrias före detta ledning inte döms i muthärvan kring försäljningen av pansarfordon till Slovenien.

Läs också:
Patrias ledning friades i tingsrätten