Hoppa till huvudinnehåll

Stordonation från Muminsläkten till konstnärshuset Lallukka

Tove Jansson
Tove Jansson bodde i konstnärshemmet Lallukka från 1933 till 1942. Tove Jansson Bild: Schildts & Söderströms tove jansson

Det anrika konstnärshemmet Lallukka i Tölö i Helsingfors har fått en betydande donation av Tove Janssons släkt, för att ära hennes 100-års jubileum. Donationen är mycket välkommen, eftersom Lallukka behöver renoveras och det fattas flera miljoner euro för ändamålet.

Fonden bakom konstnärshemmet arbetar för fullt med att samla in pengar för renoveringen. Donationen från Tove Janssons släkt, via företaget Moomin Characters, kom som en glad överraskning. Det säger fondens styrelseordförande Jorma Hämäläinen:

- Det här överraskade helt, därför att vi hade ingen aning om att vi kunde få en sådan donation.

Donationen uppgår till 400 000 euro, och är en betydande summa för fonden, som måste finansiera en tredjedel av renoveringen. Kulturministeriet bidrar med en tredjedel och Helsingfors stad med resten. Renoveringen beräknas kosta upp till 12 miljoner euro.

Tacksamma över konstnärsfamiljen Janssons långvariga hem

Familjen Jansson bodde i Lallukka från år 1933 då huset blev färdigt, till år 1958, då Toves far bildhuggaren Viktor Jansson dog. Tove Jansson själv bodde i huset fram till år 1942.

Jorma Hämäläinen säger att släkten Jansson visar sin tacksamhet genom donationen.

- Sophia Jansson (Toves brorsdotter) säger att Moomin Characters har råd att vara lite filantropisk och stöda sådana ändamål som släkten tycker att är värda det. Viktor Jansson bodde i Lallukka i 25 år och de är tacksamma för det.

Nu skall konstnärshemmet forsätta samla in pengar för renoveringen från olika fonder, också de stora finlandssvenska fonderna. Den Janssonska stordonationen öppnar dörrar för fler att delta, tror Jorma Hämäläinen.

- Absolut. Jag tackar släkten Jansson för att de har gett en signal, som kan betyda att andra också kommer med i det här projektet.

Planeringen av renoveringen börjar nu, själva arbetet inleds i slutet av det här året och kommer att ta flera år.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen