Hoppa till huvudinnehåll

Gäller att inte vara "pitu" då man studerar orangutanger

Bild: Foto: Privat sofia forss

Sofia Forss från Jakobstad for till Schweiz för att studera evolutionsantropologi och hamnade i Sumatras djungel för att studera orangutangernas beteende. Det är speciellt orangutangernas sociala inlärning som intresserar henne.

- Orangutangerna har ett ganska hårt liv och ett ganska farligt liv. Det finns djur som tigrar, leoparder och pytonormar så det krävs att du vet någonting om din omgivning om du skall överleva i en regnskog, säger Forss.

Sofia Forss forskar speciellt i hur de små orangutangungarna lär sig skogens kunskaper av sin mamma för att överleva i den tuffa regnskogsmiljön. Och att lära sig tar rätt länge. En orangutangunge hänger med sin mamma upp till åtta år för att lära sig allt den behöver kunna. En orangutang kan bli upp till 70 år gammal.

- Det lönar sig att vara tillräckligt kompetent innan man beger sig ut på egen hand, säger Forss.

För att klara sig som orangutang måste man veta vad man skall äta och var man skall hitta det. Det är inga lätta saker eftersom orangutangerna tycker om bland annat termitbon och honung som ofta är gömda. Orangutangerna äter också mycket blad, frön och bark. Till och med små djur som ekorrar och fågelägg kan slinka ner i en orangutangmage. En orangutang behöver lära sig hur man äter olika saker och vad som är giftigt.

- Gör du ett fel kan det hända att du dör, säger Forss.

Ju socialare desto smartare

En annan viktig kunskap som orangutangerna måste skaffa sig är hur man bygger hållbara bon. Och i den sysslan är det bra att vara händig.

- Orangutangerna flätar grenar tillsammans med en speciell teknik. De kan fläta kuddar åt sig och täcken och tak beroende på väder som skydd som åt sig. Bakom det här ligger det ganska mycket kunskap om man tänker att det här är ett djur som gör det varje dag för att överleva.

En orangutang från Sumatra
En orangutang i Sumatra En orangutang från Sumatra Bild: EPA/Ron Magill apa

Sofia Forss studerar vilken betydelse den sociala omgivningen har för hur smart en vuxen individ blir. Det finns nämligen stora skillnader. Det har man märkt speciellt i djurparker.

- Ju mer rollmodeller du har, desto smartare blir du. I djurparker är inte orangutangerna bara utsatta för individer av samma art utan de har också människor som rollmodeller och de är väldigt ivriga på att kopiera och härma vad deras djurskötare gör. Därför verkar de smartare i en djurpark än i det vilda, säger Sofia Forss.

Gäller att inte vara "pitu" om man skall vistas i djungeln

Då Sofia Forss åker på forskningsresa till djungeln behövs förstås vaccinationer men malariamedicin kan man inte äta mer än tillfälligt. Hon hade oturen att få bland annat malaria.

- Det hände först efter att jag varit där i två år. Man klarar av ganska mycket mera än man tror. Man får inte vara allt för pitu heller utan ha lite sisu och tänka att det går nog. Ett myggbett hit eller dit eller någon blodigel som suger, det får nu vara. Man känner av naturen, det är vau. Jag är någonstans där egentligen väldigt få människor har varit och det ger mig kraft, säger Sofia Forss.

Sofia Forss doktorsavhandling blir klar om ett år.

Läs också