Hoppa till huvudinnehåll

Kias bokklubb: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Anne Hietanen och Janne Grönroos har läst succéromanen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" Bild: X3M/Kia Svaetichin kias bokklubb

Premiär för Radio X3Ms Bokklubb! Kia Svaetichin gästas av bokmalen Anne Hietanen som läser en bok om dagen och programledaren Janne Grönroos som helst inte skulle läsa alls. Bokklubben har denna gång läst Jonas Jonassons bok "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".


Sista veckan i månaden träffas bokklubben och diskuterar en bok som på något sätt är aktuell. Kia Svaetichin gästas varje gång av två personer, en som älskar böcker och läser mycket och en som inte tycker om att läsa och kanske inte läser regelbundet.

Bokklubben har denna gång läst Jonas Jonassons bok "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Var boken läsvärd?

Janne: Det är en av de längre böcker jag någonsin läst. Och eftersom den var så lång (391 sidor) så hade jag vissa problem med att koncentrera mig och faktiskt förstå mig på handlingen och vad som var roligt. Eftersom jag inte har någon läsvana så jag tror faktiskt att jag gick miste om saker. Den är ju aktuell som film nu också och jag måste nog säga att har du läst boken så har du förstört filmen för dig. Men boken var trots det bättre än filmen.

Anne: Jag tycker faktiskt också att boken var lite jobbig, om man inte koncentrerade sig hela tiden så kunde man gå miste om viktiga saker i handlingen. Jag började på samma bok för ett år sedan och läste cirka 50 sidor men sedan gav jag upp. Nu gjorde jag ett nytt försök och hetsläste boken från början till slut och måste faktiskt säga jag tyckte jättemycket om den nu när jag kunde kasta mig in i handlingen och låta mig hänföras av den.

I hurdana situationer läste du boken?

Janne: Jag läste den i liggande ställning. Alltid i sängen innan jag skulle gå och sova. Och egentligen inte sådär att jag planerade att gå och sova utan varje gång jag läste i boken så somnade jag. Nu sista veckan innan bokklubben så har jag läst varje dag och i går läste jag faktiskt hela dagen så att jag skulle hinna igenom boken! Men mina handleder tog stryk av allt läsande. Och jag har säkert ett jack i näsan från varje gång som jag tappade boken då handlederna gav upp.

Anne: Jag har aldrig suttit och läst, det rekommenderar jag inte till någon. Man skall ligga ner och läsa, se till att man har bekvämt och vila boken på sina bröst eller sin utbuktande mage. Det är den enda ställning som duger. Och så kan man dricka kaffe till. Det är mitt råd till er!

Vem rekommenderar du den här boken åt?

Anne: Till pappa, morfar och mamma. Och till alla som tycker om bra historier.

Janne: Jag rekommenderar den INTE till modersmålstimmarna, den är helt för svår för gymnasielever. I varje fall skulle jag inte ha orkat läsa den när jag gick i gymnasiet. Jag rekommenderar denna bok till någon som har läst en del och är van att läsa och som vill ha en rolig bok.

Hurdant vitsord ger ni till boken, på en skala på 4 till 10?

Anne: Jag ger vitsordet 8 av 10.

Janne: Jag ger vitsordet 7 av 10.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle