Hoppa till huvudinnehåll

Låt Melodifestivalyran börja

Alla artister klädda i svart. Bild: Magnus Liam Karlsson linus svenning

Nu kör Mello igång. Som vi har väntat! Kolla vilka som tävlar i första deltävlingen i Malmö. Vem vinner och vem försvinner?

Igår publicerades det en minut långa klipp från genrepen i Malmö. Vi har tittat på alla bidrag och det finns många bra låtar i den första deltävlingen, se klippen här. Håller du med oss eller tror du att vi har helt fel?

Alvaro Estrella - Bedroom

Nu stiger Alvaro upp i ramljuset, han har nämligen tidigare körat och dansat bakom Danny Sauscedo och Eric Saade. Och kanske det kommer att gå bra, hans efternamn betyder ju trots allt stjärna på spanska. Showen är snygg men annars känns det lite platt.

Mahan Moin - Aleo

Mahan Moin är redan en stor popikon för många i Mellanöstern, hon var med i persiska Idol och kom på tredje plats. Hon sjunger om styrka och gemenskap men låten känns aningen ensidig och jag får lite fotbollsvibbar av den. Det finns ändå en möjlighet att den får en del röster men vi vill nog inte se låten i final.

yohio
yohio Bild: Kristofer Lönnå Produktion 2013 yohio

Yohio - To The End

Yohio är tillbaka! Han som var så nära att vinna Melodifestivalen i fjol, lyckas han i år? Han har definitivt den snyggaste showen i den första deltävlingen, scifi och pyroteknik står på menyn. Han ska tydligen kasta en eldboll också, oj hur kommer det att gå? Yohio tycker själv att låten är mognare i år. Och visst, den funkar. Han kommer definitivt att vara en av röstmagneterna.

Linus Svenning - Bröder

Bröder är en rörande låt om Linus bror som gick bort för tre år sedan. Jag tror denna låt inte lämnar någon oberörd. Fick nästan lite tårar i ögonen av det korta klippet, mäktigt. Och dessutom har Fredrik Kempe varit med och skrivit låten. Det är en väldigt avsklad show men det krävs inget mer. Vi tycker att Bröder är ett väldigt fint bidrag, härlig motvikt till all Mello-ytlighet.

Elisa Lindström - Casanova

Detta är riktig svensk schlager inklusive vindmaskin och konfetti. Härligt! Elisa har tagit hem vinster i både Dansbandskampen och Körslaget. Kanske sergertåget fortsätter i Mello? Låten är riktigt bra men kanske lite för traditionell för att ta hem största vinsten? Vi har sett det här förut.

Bild: Helena Paparizou official eurovision 2006

Helena Paparizou - Survivor

Helena har redan vunnit ESC en gång, då representerade hon Grekland. Nio år senare debuterar hon i Mello. Låten är lite tråkig till en början men plötsligt exploderar den. Jag tror definitivt att detta är ett av de starkare bidragen i den första deltävlingen, men är det på grund av henne eller låten? Hon kommer säkert att vara otroligt snygg på scen i sin riktiga outfit, en riktig schlagerdrottning.

Ellen Benediktson - Songbird

Ellens bidrag står ut i denna deltävling. Det är avskalat, melankoliskt och vackert, på ett helt annat sätt än Linus bidrag. En härlig ballad helt enkelt. Jag får lite kalla kårar när jag ser på hennes bidrag och det är alltid ett gott tecken. Ellen spelar keyboard och sjunger i den elektroniska popgruppen Djupt Skräp, så det känns kanske lite oväntat att hon tävlar med en powerballad.

Sylvester Schlegel - Bygdens son

Sylvester har redan vunnit Melodifestivalen en gång. Eller närmare sagt var det bandet han spelade i, The Ark, som tog hem sångfågeln år 2007. Nu tävlar han med en låt som han själv skrivit. Han beskriver låten som hans livs historia på tre minuter. Vi tror att detta är kvällens svagaste bidrag eftersom vi inte har just något att säga om låten. Men vilken tur att det sköts lite konfetti där på slutet för det var väldigt fint.

Hur kommer det att gå? Vi tippar att Yohio och Helena Paparizou går direkt till final och att Linus Svenning och Ellen Benediktson går vidare till Andra Chansen. Vad tror du?

Se Melodifestivalens första deltävling på lördag 1.2. kl. 21 på SVT World.