Hoppa till huvudinnehåll

Luckans nya soffa väntar gäster

Dag Andersson, ordförande för Kulturföreningen Lande och Luckans verksamhetsledare Anne Lindroos provsitter nya soffan.
Dag Andersson, ordförande för Kulturföreningen Lande och Luckans verksamhetsledare Anne Lindroos provsitter nya soffan. Bild: Yle/Monica Forssell luckan

Luckan på Kimitoön planerar stort kulturevenemang i Kimito i augusti. Tema för kvällen är Tove Jansson och verksamhetsledare Anne Lindroos hoppas att redaktören och programledaren Bettina Sågbom ska tacka ja till en inbjudan att delta i festligheterna och framförallt slå sig ner i den nya soffa som Luckan köpt till Villa Lande.

Det var i samband med invigningen av den nya röda lädersoffan som Lindroos berättade om det evenemang som planeras senare i år.

Luckans nya soffa är placerad i Villa Landes café och enligt Lindroos går det bra att boka soffgruppen för små möten. Det går förstås också bra att sticka sig in extempore och slå sig ner med en kopp kaffe och en tidning. En liten baktanke med soffan är ändå att Bettina ska intervjua någon intressant person i den i augusti.

Luckorna sprider information

Det finns i dag åtta Luckor runt om i Svenskfinland. Kimitoöns Lucka finns i Villa Lande i Kimito.

Tidigare sorterade Kimioöns Lucka under kommunen men i dag har varje Lucka en egen förening bakom sig. På Kimitoön heter föreningen Kulturföreningen Lande. Verksamheten finansieras av Konstsamfundet, Svenska kulturfonden och Kimitoöns kommun.

Anne Lindroos berättar att Luckan samarbetar med föreningen Kimitoöns privatföretagare, Kimitoöns kommun och Finlandssvenskt filmcentrum. Förutom olika slag av program, bland annat för barn, sysslar Lindroos just nu med att göra upp ett föreningsregister för alla föreningar på Kimitoön.

Luckans uppgift är att sälja biljetter till evenemang både i och utanför Kimitoön, sprida information om kommunen och olika sevärdheter på ön samt arrangera program av olika slag.

Läs också