Hoppa till huvudinnehåll

Researrangören som lever sin dröm

Även om ekonomin är dålig på många håll är resandet ett av de få områden där man ser en ökning. Det är upplevelsen som lockar, man kanske inte behöver ha så mycket saker men upplevelserna är viktiga, berättar researrangör Martin Kähkönen.

Han skapar och bidrar till att vi får upplevelser. Han ordnar resor där allting är inkluderat, det enda resenärerna behöver göra är att njuta.

- Det är en viss typ som vill ha allting färdigt planerat. Den typiska kundgruppen på mina resor är äldre människor och finlandsvenskar.

De resor han ordnar är oftast till resmål som ligger långt borta och resorna är också alltid långa. Alla resor skall ha ett tema eller en idé tycker han. Kähkönen åker också själv med på alla sina resor så antalet resor han ordnar blir begränsat.

De populäraste resmålen för östnylänningarna just nu:

Top 5 - SOMMAR
1. Grekland
2. Spanien
3. Danmark (Legoland och Köpenhamn)
4. Kroatien
5. Italien


- Åtta resor per år är lagom. Jag skall också hinna med att planera nya resmål och då måste jag ha tid att resa till landet för att göra research.

För att ha ett yrke inom resebranschen måste man älska det man gör. Det kräver också erfarenhet men på den fronten är Kähkönen väl förberedd.

Martin Kähkönen lever sin dröm Bild: Yle/Mårten Lampén martin kähkönen

- Jag började ordna resor när jag gick i lågstadiet på tvåan, då ordnade jag resor för skolan. Då vi åkte på teaterresor var det jag som beställde bussarna och skötte om planeringen. Jag ordnade också våra resor till Borgbacken. Jag har börjat i synnerligen god tid, men så älskar jag ju också mitt jobb.

Top5 VINTER

1. Spanien (Kanarieöarna)
2. Thailand
3. Karibien (kryssningar och öar t.ex. Aruba)
4. Alperna (Österrike)
5. Frankrike (Paris som stadsresemål)

Källa: Resebyrån Matka-agentit Oy

Vi vill ha upplevelser

Kähkönen konstaterar att resevanorna har förändrats. Korta resor bokar man gärna själv nuförtiden och det är lättare. Till längre resor vill man gärna ha hjälp och får det gärna färdigt paketerat.

- Intresset för att åka till Thailand har minskat. Nu är Karibien den nya trenden berättar han.

Det som gör att en resa är lyckad är trevliga människor. Det är bland det allra viktigaste anser Kähkönen. Att uppleva nya saker tillsammans är fantastiskt.