Hoppa till huvudinnehåll

Yle Västnyland fick BBB-medalj

Patrik Rosström och Birger Blomqvist
Yle Västnylands Patrik Rosström emottog BBB-medaljen av Birger Blomqvist på fredagen. Patrik Rosström och Birger Blomqvist Bild: Yle/ Bubi Asplund birger blomqvists bästa

Yle Västnyland tilldelades på fredagen (31.1) BBB-medaljen för intensiv och saklig bevakning av den västnyländska fotbollen. Priset utdelades av Birger Blomqvist i Karis.


BBB står för Birger Blomqvist Bästa och har nu utdelats i 21 exemplar. På fredagen stod BBB-medaljerna 16-21 i turen att utdelas.

BBB-Medaljen
BBB-medaljen. BBB-Medaljen Bild: Yle/ Patrik Rosström birger blomqvists bästa

Patrik Rosström, regionchef för Yle Västnyland, emottog medaljen av Birger Blomqvist i Odd Fellows Midgård i Karis där festligheterna ordnades.

Förutom Yle Västnyland fick också tidningarna Västra Nyland, Hangötidningen och Etelä-Uusimaa emotta BBB-medaljen. Ekenäs Idrottsförening premierades också.

Medalj nummer 21 tilldelades FC HIK. Utdelningen av den sista BBB-medaljen var en överraskning för de närvarande, eftersom den medaljen skulle utdelas först år 2023.

Den första medaljen gick år 1999 till Nils-Åke ”NÅN” Nyberg, mångårig sportjournalist på Hangötidningen. Priset har under åren tilldelats till personer, föreningar eller organisationer som aktivt arbetat för fotbollen i Västnyland.

TUKI somnar in

Medaljen stiftades då föreningen TUKI (stödföreningen för den västnyländska fotbollen) insåg att det inte längre är ekonomiskt lönsamt att arrangera fotbollsmatcher mellan det västnyländska distriktslaget och en (oftast) utländsk proffsklubb. Proffsklubbar som Manchester United, Tottenham, Nottingham och Leicester City gästade Västnyland i ”Årets match” under många års tid.

Under flera års tid arrangerade TUKI matcherna som fick stor publicitet också utanför det dåvarande västnyländska fotbollsdistriktet. TUKI grundades år 1979 och till föreningens ordförande valdes Birger Blomqvist.
På fredagen somnade föreningen in som TUKIs viceordförande Tomy Karlsson i sitt öppningstal uttryckte det. Före medaljutdelningen tog vid gratulerades också Birger Blomqvist för sin förestående 75-årsdag. Bemärkelsedagen infaller på måndag (3.2).
Blomqvist har en gedigen fotbollsbakgrund, i Karisklubben BK-46, sedan inom fotbollsdistriktet (ordförande för VN Fotbollsdistrikt i tjugo år), inom Bollförbundet och tillsammans med det finska landslaget i fotboll.
- Tillsammans med landslaget fick jag resa mycket och uppleva saker jag aldrig skulle ha upplevt om jag inte haft ledaruppdrag i landslaget, sade Blomqvist.

Birger Blomqvist fick i egenskap av ordförande för TUKI och upphovsman av BBB-medaljen därefter dela ut de återstående medaljerna. TUKI försvinner inte helt från föreningskartan och delar av dess arbete under åren kommer att finnas bevarat Gardberg center vid Nabogatan 20.

Vimplar av de föreningar som gästat Västnyland, publikationer, videofilmer och annat material som samlats hemma hos Birger Blomqvist kommer i framtiden att finns i Gardberg center.
- Under åren som TUKI aktivt samlade pengar för den västnyländska fotbollen, kom vi upp till en summa som motsvarar 100 000 euro, berättade Tomy Karlsson.
Han säger att de pengarna inte direkt gick till föreningar eller enskilda spelare utan som bidrag till utgivningskostnader av böcker och publikationer samt till bland annat det västnyländska fotbollsdistriktet 50 års jubileum år 1984.

Alla 21 BBB-medaljörer

1. Nils Åke Nyberg, Hangö, 2. Kurt Westerholm, Karis, 3. Hans Nordlund, Göteborg, 4. Gunder Finnberg, Hangö, 5. Jörgen Pind, Karis/Ekenäs, 6. Martti Mäkeläinen, Lojo, 7. Tor Österlund, Hangö, 8. Tomy Karlsson, Hangö, 9. Paavo Isaksson, Hangö, 10. Greger Wessberg, Karis, 11. Peter Laine, Karis, 12. Hans Berglund, Karis, 13. BK-46, Karis, 14. Tom Pihlström, Karis, 15. Hans Nyman, Ekenäs, 16. Ekenäs IF, Ekenäs, 17. Tidningen Västra Nyland, Ekenäs, 18. Tidningen Etelä-Uusimaa, Karis, 19. Hangötidningen, Hangö, 20. Yle Västnyland, Ekenäs, 21. Hangö IK, Hangö

Läs också