Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland och USA drabbade samman om Ukraina

Bild: EPA/ALAIN JOCARD john kerry

Ryssland och västmakter drabbade samman om Ukraina under den stora säkerhetskonferensen i München på lördagen. Rysslands utrikesminister beskyllde USA och EU för dubbelmoral.

USA:s utrikesminister John Kerry sade att USA stöder ukrainarnas kamp för demokrati.

− Ingenstans är kampen för en europeisk framtid viktigare än vad den är i Ukraina just nu, sade Kerry. Enligt honom står USA och EU enade med det ukrainska folket i den kampen.

Kerry fick medhåll av Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy som sade att Ukrainas framtid ligger inom EU.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov beskyllde dem för dubbelmoral.

− Vad har uppmuntran av våldsamma gatuprotester att skaffa med kampen för demokrati? undrade Lavrov. Varför hör vi inte fördömanden av dem som ockuperar regeringsbyggnader och anfaller polisen och som använder antisemitiska och nynazistiska sloganer?

Extremnationalister får allt starkare roll

Då Lavrov talar om antisemitism och nynazism bland demonstranterna i Ukraina så hänvisar han till extremnationalistiska grupper inom oppositionen.

Arkady Moshes som leder Utrikespolitiska Institutet i Finland medger att extremnationalistiska grupper har fått ett starkt fotfäste i proteströrelsen i Ukraina.

I en intervju för Yle menar Moshes att de västukrainska extremnationalisternas synliga roll i protesterna svärtar ner oppositionens rykte utomlands och fördjupar motsättningarna i landet.

Enligt Moshes har den ukrainska ledningen ändå själv bidragit till de fördjupade motsättningarna genom de hårda tillslagen mot demonstranterna. Han menar att det är regimens våld som berett vägen för de extrema grupperna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes